How To: Bestanden verbergen op je computer

Bestanden-verbergen
Er zijn nu eenmaal bestanden die op je harde schijf staan die het daglicht niet kunnen verdragen, dus kun je ze beter maar zo zorgvuldig mogelijk opbergen.

Een mapje op je bureaublad maken met de naam ‘Huiswerk’ is een creatieve tijdelijke oplossing, maar het probleem is dat de volledige inhoud zich na één zoekopdracht of muisklik al openbaart.

Daarom kan je zowel op een Windows als op een Mac gebruik maken van zogenaamde Hidden Folders, zoals Lifehacker beschrijft. Met deze mappen is het onmogelijk dat mensen er per ongeluk in terecht komen. Geen anti-inbraak garantie dus, maar goed genoeg als je wat geruster wilt slapen met het idee dat je bestanden relatief goed verborgen zijn.

Mogelijkheid 1: Verberg je mappen

Verborgen folders maken met Windows
Verborgen-map
Om een normale folder ‘hidden’ te maken hoef je alleen de bestanden of de folder te selecteren die je verborgen wilt maken. Vervolgens klik je er met je rechter muisknop op voor de eigenschappen. Als het goed is sta je op dat moment al in de ‘Algemeen’ tab, waarna je het hokje met ‘Verbergen’ aan kunt klikken.

Als je de instellingen daarna opslaat is het mapje verdwenen en kun je hem gemakkelijk weer oproepen door de Verborgen Mappen weer te onthullen. Dit doe je door in de explorer het bovenste tabblad ‘Beeld’ aan te klikken en het hokje ‘verborgen items’ aan te vinken.

Verborgen folders maken met Mac
Verborgen-Map-Mac
Op een Mac is het iets lastiger om ditzelfde kunstje uit te halen, maar zeker niet onmogelijk. Door Terminal te openen en onderstaande commando in te vullen, kun je vervolgens de map die je wilt verbergen in Terminal slepen.

chflags hidden /path/to/file-or-folder

Om de map weer zichtbaar te maken vul je onderstaande prompt in in Terminal

chflags nohidden /path/to/file-or-folder

Mogelijkheid 2: Versleutel je folders voor extra beveiliging
Als het onzichtbaar maken van mapjes niet genoeg voor je is, kun je er ook voor kiezen om de folders te versleutelen en een encryptie mee te geven. De prijs voor deze extra veiligheid is dat het voor jou meer moeite kost om de bestanden snel in te zien. Het maken van een versleuteld ZIP-mapje is in dit geval het gemakkelijkst.

Op Windows: gebruik 7-Zip
7-Zip-Encryptie
Omdat 7-Zip een betrouwbaar gratis programma is, hebben we dit als voorbeeld gekozen, maar in principe heeft de meeste Zip-software wel een optie om bestanden te versleutelen. Als je 7-Zip via deze link hebt gedownload kun je heel gemakkelijk een eigen wachtwoord invoeren voor een map.

Selecteer de juiste map, verander het formaat naar ZIP en gebruik als encryptiemethode AES-256. Vervolgens kun je zelf je wachtwoord instellen. Op deze manier verschijnen de mapjes wel in een zoekopdracht, maar krijg je geen toegang als je het wachtwoord niet hebt.

Op Mac: gebruik Disk Utility
Mac-Disk-Utility
Op een Mac heb je geen externe software nodig om je bestanden te versleutelen. Het ingebouwde Disk Utility is goed genoeg. Nadat je het programma geopend hebt en de juiste bestanden hebt geselecteerd kies je ook voor de AES-256 encryptie, waarna je zelf een wachtwoord kunt verzinnen.

Om het geheel af te maken kun je deze versleutelde mappen natuurlijk ook nog verbergen door er Hidden Folders van te maken, zoals hier boven beschreven staat. Mocht je geen goed wachtwoord kunnen bedenken, wees er dan in ieder geval zeker van dat je al deze wachtwoorden overslaat.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *