How to: De snelste manier om je PC af te sluiten

Aflsuiten Windows

We kennen het allemaal: de politie staat voor de deur, je bekijkt een site met dubieuze inhoud, of je hebt gewoon ontzettend haast. Zo sluit je snel je Windows-PC af.

De meeste gebruikers doen het via het startmenu. Er zijn echter meerdere manieren om je PC sneller af te sluiten dan normaal.

De aan/uit-knop

Deze knop ingedrukt houden is al sneller dan via de ‘afsluit’-button, maar er zijn snellere methoden. Bovendien kan dit schade toebrengen aan programma’s die je op dat moment aan het runnen bent.

Toetsenbord shortcut

Onthoud deze shortcut: sneller je PC afsluiten en hetzelfde effect als via het startmenu. Puntje van aandacht: de combinaties verschillen per OS.

Windows 7:Druk op de Windows-knop, dan pijltje naar rechts, dan enter.
Windows 10: Windows-knop, en X, U, U.

Taakbalk shortcut

Deze is wat ingewikkelder en kost in eerste instantie meer tijd. Maar heb je eenmaal een shortcut in de taakbalk, dan is het een heel handige manier om snel je PC af te sluiten.

Volg deze stappen:

-Rechtermuisklik op bureaublad, Nieuw > Shortcut (Snelkoppeling in NL versie)
-Typ dit: %windir%\system32\shutdown.exe -s -t 0
-Next (volgende)
-Geef je shortcut een leuke naam (bijvoorbeeld: ‘Via deze shortcut sluit ik snel mijn PC af’

Nieuwsgierig wat de parameters betekenen? s is het afsluiten van de PC, t is de tijdsperiode (0 = zsm)

Dit is de allersnelste manier om je PC af te sluiten. Ken jij er meer, of betere? Deel ze in de reacties! (via: ghacks)

Nog geen reacties

 1. Niet de allersnelste, maar wel één waarmee je bij sommige digibeten indruk maakt:
  Alt+F4 en dan de F4 blijven herhalen totdat alle openstaande programma’s zijn gesloten. Nadat het laatste programma zo is afgesloten alleen nog op Alt+F4 gevolgd door enter klikken, dan sluit Windows ook vanzelf af.

 2. Een schaar of iets anders van metaal in de USB poort steken. Sneller kan bijna niet 😉
  Of je PC er heel bij mee is… Dat denk ik niet, maar in principe is ‘ie ervoor beveiligd.

 3. De aan/uit-knop ingedrukt houden om af te sluiten, is helemaal niet sneller dan via de afsluit knop in het startmenu.

  Ten eerste duurt het 5 seconden, en ten 2de is het zoals je aangeeft niet echt afsluiten ( systematisch beëindigen van programma’s ), maar gewoon de computer afzetten. Programma’s worden dus middenin hun cyclus afgesloten, en als er bv windows updates of antivirus updates bezig waren, zijn deze corrupt geworden.

  Moest ik altijd op de zo snelst mogelijke manier willen afsluiten, zou ik de aan/uit knop van mijn desktop zo configureren, dat bij het indrukken ervan ( niet ingedrukt houden ! ) de computer afsluit. Dit kan je gewoon instellen via het configuratiescherm, onder energiebeheer ( misschien afhankelijk van je Windows versie ).

  Bij een laptop overigens, zou ik gewoon het scherm dichtklappen, en wederom de actie hiervan aanpassen naar afsluiten. Bij velen zal dit standaard ingesteld staan om in slaapstand te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *