How-to: een cloudopslagdienst kiezen

Allemaal blije wolkjes
Tegenwoordig is de harde schijf van een computer allang niet meer de enige plek waar je bestanden kunt dumpen. Maar wat werkt nou wel en niet in de wereld van wolkjesopslag?

We nemen een kijkje bij de 5 bekendste cloud-diensten. Allemaal bieden ze een legio aan mogelijkheden, maar zijn net even anders ingericht en dienen net even een iets ander doel.

Dropbox
Dropbox
Dit is de cloud-based dienst waar de meeste mensen aan denken als ze het over web-based opslag hebben. Het is een van de wat oudere diensten, en biedt een brede ondersteuning voor besturingssystemen. Er zijn clients voor Windows, Mac en Linux, en apps voor Android, iOS en Blackberry OS. Ook is er een onofficiële port van de app voor Windows Phone.

Dropbox staat gebruikers toe een speciale folder op hun harde schijf aan te wijzen (of aan te maken). De inhoud hiervan zal op het internet verdwijnen en gesynchroniseerd blijven tussen alle aangesloten apparaten. Omdat de folder als een lokaal bestand wordt gezien neemt deze ruimte in op de harde schijf van computers, maar zal deze wel altijd offline beschikbaar zijn. Het is mogelijk om permanente links te maken van de bestanden in Dropbox zodat je deze makkelijk kunt delen met anderen.

Een gratis standaardaccount krijgt 2 GB toebedeeld, maar dit is tot maximaal 18 GB uit te breiden door simpelweg meer opslagruimte te kopen of verscheidene acties te doen. Zo krijg je er bijvoorbeeld per verwijzing van een nieuwe gebruiker500 mb bij.

Google Drive
Google Drive
Een directe Dropbox-concurrent uit de ranken van Google. Ook deze dienst heeft apps voor de desktops, maar Linux moet jammerlijk ontbreken. Voor mobiele gebruikers van Windows Phone of Blackberry is er ook slecht nieuws, alleen iOS en Android (uiteraard) worden ondersteund. Net zoals bij Dropbox kan je een speciale folder aanwijzen om te synchroniseren.

Google Drive werkt via je Google-account. Door een diepe integratie met Google Docs is het mogelijk om al je tekstverwerking en dergelijk online te doen in je webbrowser. Omdat het van Google is hoef je er geen losse account voor aan te maken als je al een Gmail-adres hebt, en is het kinderlijk eenvoudig om bestanden te delen met andere Google-gebruikers. Dit maakt Google Drive een populaire optie bij bedrijven.

Een gratis account krijgt 15 GB, met betaalde opties om dit te vergroten naar maximaal 30 TB, mocht je het nodig hebben. Leuk is dan wel weer dat een bestand maximaal 1 TB groot mag zijn, indien je het kwijt kan.

OneDrive
OneDrive
Natuurlijk kon Microsoft niet achterblijven bij al dit geweld en biedt al sinds 2007 een cloud-based opslagdienst aan. Het heeft verscheidene namen gehad, onder andere SkyDrive, Live Folders en Windows SkyDrive, maar sinds kort zijn alle clouddiensten onder de naam OneDrive ondergebracht.

OneDrive werkt via je Live/Outlook/Hotmail-account, dus mocht je dat hebben dan scheelt dat weer een registratie. Je krijgt 7 GB aan gratis opslag, met maximaal 20 GB als je een Office 365-abonnement hebt.

Omdat het van Microsoft is wordt uiteraard Windows en Windows Phone goed ondersteund. OS X mag ook mee doen, evenals je Xbox. Linux helaas niet. Mobiele gebruikers van iOS, Android en Blackberry kunnen ook apps vinden voor OneDrive.

Mega
Mega
De vreemde eend in de bijt hier is Mega. Deze dienst is in het leven geroepen door Mercedes AMG-liefhebber en internetmeneer Kim Dotcom, en biedt als uniek punt dat alle bestanden op de server versleuteld zijn. Zo zou het moeilijker moeten zijn voor ‘de overheid’ om er bij te komen en zou privacy dus gewaarborgd moeten zijn.

Mega biedt apps voor Windows, Blackberry OS, iOS en Android. OS X moet het helaas met de webinterface doen. Als enige dienst biedt Mega de mogelijkheid om een onderbroken download later voort te zetten.

Een gratis account krijgt een gigantische 50 GB aan opslag, met betaalde uitbreiding tot maximaal 4 TB. Ook mag 10 GB aan bandbreedte verbruiken wat elke 30 minuten gedeeltelijk reset, een erg riante toezegging. De anonimiteit en opslag maakt Mega een goede match voor mensen die veel (al dan niet legale) media online zetten.

[gv data=”aw9bgxI6OHg”][/gv]
SugarSync
SugarSync is al wat ouder, maar toch niet zo bekend als bovenstaand. Dat is jammer, want ze bieden een absurd aantal opties voor wat betreft synchronisatie. Het is zowel als een back-up cliënt in te stellen als een traditionele cloud-dienst.

Ze hebben een gratis account, maar je moet even zoeken. Eenmaal deze gevonden krijg je 5 GB gratis opslag, wat betaald uit te breiden is uiteraard. Er zijn apps voor Windows, OS X, iOS, Android en Windows Phone, en uiteraard een browserversie. Allen bieden de gedetailleerde instellingen aan zodat je van verschillende apparaten precies kan kiezen wat je wilt syncen.

3 reacties

  1. Op tweakers zie je vaak die discussies voorbij komen als: ik heb 10 gratis gig, ik wel 15, ik kocht een tablet en nu heb ik 100 gratis gigs…..

    Al die diensten zijn goed, heb je meer dan 10 gig cloud nodig kom je al a snel bij een NAS uit voor een paar tientjes die je lekker thuis neerzet. Het liefst aan een glasvezel lijntje.

    • @Laue: Ik wou het net zeggen. Een NAS is voor de grootverbruiker veel interessanter. Vergeleken met de snelheden die je met Dropbox behaalt zou een ADSL lijntje al volstaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *