How-to: hoe haal je krassen van je smartphone?


Of het nu komt door de autosleutels in je broekzak, of dat je hem per ongeluk laat vallen: het is bijna onmogelijk om je telefoon krasvrij te houden.

Je kunt natuurlijk een nieuwe telefoon kopen of de display vervangen, maar dat zijn niet de twee goedkoopste opties. Gelukkig zijn er genoeg tips & tricks om in ieder geval de oppervlakkige krassen van je smartphone te poetsen.

Hieronder vind je 7 methoden om je telefoon te redden. Voordat je aan de slag gaat, is het wel zo handig om de batterij uit je toestel te halen (als dat kan) en de poorten van je telefoon dicht te plakken. Je hebt namelijk niets aan een mooie display als je telefoon vochtschade heeft.

1.Tandpasta
Het eerste middeltje is (als het goed is) te vinden in je badkamer, lekker makkelijk dus. Tandpasta kan helpen om kleine krasjes van je scherm te halen. Het is wel de bedoeling dat je echte tandpasta gebruikt en niet de varianten die op gel zijn gebaseerd.

2. Auto-kras remover
Denk hierbij bijvoorbeeld aan Turtle Wax. Het kan grote krassen kleiner maken en kleine krasjes volledig wegvegen.

3. Schuurpapier
Het lijkt misschien een wat drastische oplossing, maar met fijn schuurpapier kun je ongewenste plekjes wegpoetsen op de achterkant van je telefoon. Zet vooral niet teveel kracht als je dit probeert, want voor je het weet poets je er alleen maar meer krassen bij.

4. Bakpoeder
Je zou het niet denken, maar bakpoeder is ideaal om je telefoon weer op te knappen. Dit is hoe het werkt:
– Voeg twee delen bakpoeder en een deel water toe aan een kom
– Roer tot je een stevige substantie hebt
– Smeer je mengsel op een zachte doek en veeg hiermee met een draaiende beweging over de krassen
– Veeg je scherm weer schoon met een vochtige doek

5. Talkpoeder
Wanneer je water toevoegt aan talkpoeder, krijg je een plakmiddel dat wonderen kan verrichten. Volg de stappen van het bakpoeder om je telefoon er weer als nieuw uit te laten zien.

6. Sla-olie
Voor kleine krasjes die bijna niet te zien zijn, is sla-olie een goede (tijdelijke) oplossing. Een druppel sla-olie zorgt ervoor dat kleine oneffenheden als sneeuw voor de zon verdwijnen.

7. Brasso koperpoets of Silvo Zilverpoets
We beginnen met een waarschuwing, want Brasso en Silvo kunnen bij verkeerd gebruik de coating van je scherm vegen, met grotere krassen tot gevolg. Probeer onze laatste tip dan ook alleen als je weet wat je doet.
– Giet de koper- of zilverpoets in een kom
– Veeg het middel met een zachte doek, met een draaiende beweging over de krassen
– Veeg je scherm schoon met een andere doek

13 reacties

    • @sacha: Lijkt me wel. Soms gebruikt men ook tandpasta om fijne krassen uit een CD ( wat dus ook kunststof is ) te krijgen. Let wel dat je voor een perfect resultaat, een half uurtje mag uittrekken, want anders zal het plastiek er dof uitzien.

      Ik zou een vochtige katoenen doek gebruiken ( oude T-shirt bv ), en daar een kleine dipje tandpasta op doen, en de kras inwrijven. Je kan misschien in het begin veel tandpasta gebruiken, voor het grove werk, en weinig tandpasta naar het einde toe, om je plastiek terug een schijn te geven.

  1. schuurpapier, je vergeet alleen even te vermelden dat het ZÉÉR belangrijk is om vooral NIET met korrel 80 of iets dergelijks aan de gang te gaan, voor het juiste schuurpapier kun je heel goed advies inwinnen bij een autospuiter, die jongens weten heel goed hoe je met superfijn schuurpapier kleine krasjes weg krijgt.

  2. Leuk lijstje, maar niet zo erg compleet, niet?

    In het geval van de tandpasta, gebruik alleen maar de klassieke soort, en ZEKER NIET degene met die “korrels” in. Als je die zou gebruiken, maar je de krassen alleen maar erger…

    En welk schuurpapier? Je hebt zoveel verschillende…Je kunt dus bv geen P220 gebruiken, omdat die veel te grof is, en wordt gebruikt om hout op te schuren. Ik ben geen kenner, maar als je de zeer fijne krassen wilt verwijderen, zou ik eerder naar een P800 of P1000 gaan, wat ook wel gebruikt wordt om autolak op te ruwen, en dus zeer fijn is. Ook niet vergeten dat je bij die ook water dient ( of kunt ) gebruiken, voor een extra fijn resultaat…

  3. Bij voorkeur sowieso waterproof schuurpapier gebruiken. Bij de echte diepe krassen begin je met 600 of 800, en dan werk je langzaam omhoog naar 1000 of fijner.

    Ligt er echt aan hoe diep de krassen zijn en hoe hard het materiaal is. En uiteraard hoe je er zelf mee om gaat 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *