How to: Je eigen automatische garagedeur maken

Auteur: , 21 Reacties
Automatische-garagedeur

Je garagedeur openen en sluiten kan nogal veel moeite zijn na een lange dag werken. Zo maak je hem gemakkelijk automatisch.

Het enige wat je nodig hebt is een smartphone, en iets als de Linear Z-Wave Garage Door Controller. Zoals de naam al doet vermoeden, maakt dit zwarte kastje iedere normale garagedeur automatisch. Je hoeft er (gelukkig geen) Linear-garagedeur voor te hebben. De Z-Wave ondersteunt tal van merken, en de merken die niet worden ondersteunt staan in dit rijtje aangegeven.

Waarom het handig is
Eigenaren van een garage hebben vast wel eens onderweg getwijfeld of ze hun garagedeur nu wel of niet gesloten hadden. Terugrijden kost tijd, en bovendien is het ook niet ideaal om in de winter of een stromende regenbui je warme auto uit te stappen om een garagedeur te openen. De Z-Wave is zo makkelijk omdat je er ook geen speciale afstandsbediening voor hoeft te hebben (die daardoor ook weer gestolen kan worden), alles wat je nodig hebt is een speciale app, die de Z-Wave met jouw smartphone verbindt.

Linear

Hoe werkt het
Zodra je een Linear Z-Wave aangeschaft hebt via Amazon voor 86 dollar, is het tijd om hem te monteren. In feite bestaat dit stukje techniek uit twee draadloze units die met elkaar samenwerken. De eerste moet in een stopcontact in je garage, omdat hij verbonden zit met de garagedeuropener. Deze opener kan vastgemaakt worden aan de metalen rails van je deur als je al een opener hebt, of de muur of het plafond middels de schroefgaten.

In het controlepaneel zit een lampje verwerkt, die oplicht zodra de deur in werking wordt gezet. Handig als jij met je telefoon onschuldig de deur opent, terwijl iemand anders er toevallig langsloopt.
Daarnaast is er een zogenaamde Tilt Sensor aanwezig. Deze sensor werkt samen met de andere draadloze unit en de opener, zodat hij de positie van de deur vast kan stellen. Dit maakt het mogelijk om via jouw telefoon te zien of de garagedeur open staat of dicht is.

Linear

Zo zet je het in elkaar
Onderstaande video van Nexia legt in vier minuten uit hoe je het systeem aan de praat krijgt. Het feit dat de video slechts vier minuten duurt, geeft eigenlijk al aan hoe gemakkelijk het is om deze garagedeuropener te installeren.

De app
Het laatste onderdeel van het geheel is de app voor je smartphone of tablet. Zoals gezegd kun je er de positie van je deur mee bekijken (is hij open of dicht?), maar kun je ook instellen dat hij op bepaalde tijstippen automatisch opent of sluit. Het enige wat je nodig hebt is een werkende internetverbinding. Mocht je meerdere producten van Nexia hebben, dan past deze deur mooi in dat rijtje thuis, omdat je via dezelfde app zo je hele collectie aan Nexia-gear kunt bekijken.21 reacties

en hoe snel kunnen criminelen nu je garagedeur openen?
@Jantje_555: of ze jatten je smartphone, dan ben je ook de aap gelogeerd.
@amgc63: *de app gelogeerd.
Advertorial-die-niet-toe-wil-geven-dat-het-een-advertorial-is.

Ik word een beetje moe van de twintig triljard reclames waarmee jullie ons doodgooien.
@dikdraak: ik vind dit wel interessant
@dikdraak: begrijp ik nu goed dat je denkt dat dit een advertorial is?
@autoblogger: Ja. Ik kan echt niet geloven dat dit het enige apparaatje is dat de beschreven functionaliteit biedt.
@dikdraak: klopt, er zijn veel meer van dit soort apparaatjes, we namen deze als voorbeeld.

Als het een advertorial betreft dan zetten we dat erbij. Ik ga je verder niet proberen te overtuigen.
@dikdraak: Kijk je toch niet !! of betaal voor de advertentie vrije ab.
Feit is dat wij mooi gratis kunnen genieten van deze site, en ab zal toch ergens zijn centen mee moeten verdienen.
@dikdraak: Krijgen we dit weer… Begin verdomme een eigen site en schrijf enkel en alleen over auto’s, verder niks anders. Neem ook meteen dat stelletje zeurkousen mee die constant klagen over van alles en nog wat.

Hebben jij en je maatjes wat jullie willen en kan de rest gewoon autoblog blijven bezoeken.
via Android app
Ik zie de meerwaarde niet zo, je mobiel pakken en een app starten duurt langer dan gewoon op de afstandsbediening of homelinkbutton klikken. Tesla heeft het laatst wel makkelijker gemaakt, hun homelinksysteem onthoudt waar je een deur of poort hebt ingesteld en opent ‘m zodra je in de buurt komt. Daar zou ik als persoon zonder Model S ook graag over willen beschikken.
Ben ik nou de enige die denkt door de titel dat ik hier uitgelegd krijg hoe ik door dingen van de Gamma zelf een automatische garagedeur kan maken?
@kjeld: you are not alone…
Maar bij iedereen die ik ken met een garage en een dergelijke bak aan het plafond gaat de garage al op afstand open. Het nut van dit geval ontgaat me eerlijk gezegd volledig! Gaat het om de app? De controle of de garage open of dicht is?
@awesome: Denk dat het voordeel er in zit dat andere gezinsleden ook de deur kunnen openen, bijvoorbeeld de kinderen als ze met de fiets van school komen. Of jezelf als je auto binnen staat maar je de grasmaaier uit de schuur wil pakken. Denk dat dit ook met een smartwatch te bedienen is. Toch zie ik dit ook meer als een leuke gadget, die lang niet zoveel toevoegt als bijvoorbeeld een met de smartphone bedienbare thermostaat.
homelink is toch net zo handig?

knopje in je zonneklep indrukken en klaar.
die smartphone is echt niet sneller.
D’r bestaan al jaren systemen dat je naar je poort of garage belt. Dan gaat de telefoon een keer over, vervolgens wordt de verbinding verbroken en gaat je poort/ deur open. Werkt prima en betrouwbaar. Ik zie de meerwaarde niet.
Bij mij zit het in de binnenspiegel ingebouwd, werkt perfect.
Lijkt me geen succes. Maarja alles is te kopiƫren en iedere sleutel is na te maken. Lijkt me een keuze. Dit product is ook auto gerelateerd dus leuk stukje tekst!
“n bovendien is het ook niet ideaal om in de winter of een stromende regenbui je warme auto uit te stappen om een garagedeur te openen”

Als je een niet elektrische hebt dan moet dat toch wel, elektrische worden al geleverd met motor en handzenders, dus snap het voordeel niet echt…
Als je het voordeel niet ziet, koop je hem toch niet?
Ik zie vooral voordelen als het gaat om te controleren of de deur open is of niet, maar ook om bijvoorbeeld op afstand iemand binnen te laten die geen AB heeft. Of als je de AB bent vergeten.
Het zou ook mooi zijn als je een alert krijgt als de deur wordt geopend.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).