How to: je oude laptop ombouwen tot monitor

Auteur: , 3 Reacties
Je-Laptopscherm-als-tweede-monitor

Als je laptop het loodje legt, is de kans groot dat het scherm nog prima functioneert. Wacht met weggooien en bouw hem om tot tweede scherm!

Gebruiker Siddv heeft een uitgebreide tutorial op Imgur gezet waarin hij laat zien hoe een oud Dell-scherm van zijn laptop tegenwoordig functioneert als tweede scherm.

Wat opvalt aan zijn ontwerp is de standaard, die van Meccano gemaakt is en daardoor ook relatief gemakkelijk te verstellen is. Ook zijn het controller board en alle andere hardware-onderdelen op de achterkant van de monitor bevestigd, zodat je geen last hebt van rondslingerende draden.

Stap 1: Alles loshalen
Monitor
Haal het scherm los van de behuizing en bekijk het modelnummer en de interface. Om te kijken hoe je dit moet doen kun je in de handleiding van je laptop kijken, of hopen dat iFixit het voor je gedaan heeft. Volgens Siddv is Dell altijd heel duidelijk hierover.

Stap 2: Het juiste Controller Board zoeken
Monitor
Op zoek naar een controller board. Je hebt het serienummer nodig om het juiste board te vinden. Let op: als je het board later aan de achterkant van je scherm wilt monteren, is het aan te raden om er eentje met boorgaten te bestellen.

Stap 3: Standaard bouwen
Monitor
Terwijl het controller board naar je verscheept wordt, kun je de tijd doden door een statief te maken. Bijvoorbeeld van Meccano en wat andere onderdelen (bijvoorbeeld van een oude speaker-standaard, in dit geval). Meccano is extra handig, omdat je hierdoor relatief gemakkelijk het scherm verticaal weg kunt zetten.

Stap 4: De onderdelen
Monitor
Nu wordt het technisch. Als het goed is bestaat je Controller Board uit drie onderdelen: een basis Board, een Button Board en de bijbehorende kabeltjes om alles met elkaar te verbinden.

Stap 5: Vervangen en verbinden
Monitor
Maak de originele kabel van je laptopscherm los en vervang hem met de nieuwe. Daarna is het een kwestie van de andere twee onderdelen verbinden met het scherm.

Stap 6: Bijna klaar
Monitor
Als je het scherm vervolgens via HDMI verbindt met je nieuwe laptop of computer, zou hij het al moeten doen. Schuif vervolgens de originele plastic huls van de voorkant van je scherm er weer overheen, om je scherm te beschermen.

Stap 7: Cosmetische extra’s
Monitor
De laatste, cosmetische aanpassingen. Boor wat kleine gaatjes in de achterkant van je laptopschermhuls, waarbij je natuurlijk het scherm er eerst uithaalt.

Stap 8: Schroeven
Monitor
Bevestig al je onderdelen door ze door de kabeltjes door de huls heen te halen en het geheel met schroeven te bevestigen.

Stap 9: Extra veiligheid
Monitor
Voor extra stevigheid kun je het loshangende Controller Board nog beschermen door er iets overheen te monteren. Met een beetje geluk ken je een plek waar je een 3D-Printer kunt gebruiken, al loste Siddv het op met een oude metalen mondharmonica-opbergdoos. Wat er nog best cool uit ziet ook.3 reacties

Iets eenvoudiger is bij het kopen van een moederbord kijken of er een LVDS connector op zit, dan kan je daar het scherm direct in prikken. Helaas zijn er niet veel borden die het hebben, maar ze bestaan.
Grappig. Mijn laatste 2 laptops waren precies andersom. Acer: constructiefout met het scherm. Scharnieren braken af en interne kabel was tekort. Scherm overleden, pc nog helemaal goed. Amputatie uitgevoerd, pc heeft nog 3 jaar dienst gedaan met een losse monitor. HP: vreemde storing met groene flikkerende strepen in het beeld. 5x retour geweest naar HP, na garantieperiode heeft HP het complete scherm en controller vervangen onder coulance. Geen problemen meer gehad, die laptop gebruikt mijn dochter nu voor haar groep 3 huiswerk en wat internetten.

Kortom, schermen gaan sneller defect dan de pc met regelmatig gebruik van het klapscherm (waar de laptop voor is).
Leuke how to. Ga ik zeker eens toepassen! Thanks!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).