How to: muziek afspelen in de auto

It's okay, it's party time, it's excellent!
Nieuwe auto’s hebben vaak dikke radio’s met allerlei mogelijkheden om muziek er naartoe te slingeren. Maar wat nou als je een oudere auto hebt? Wij geven je 7 manieren, van goedkoop naar duur, om naar je tunes te luisteren in de auto.

FM/AM is leuk, maar slechts nog weinigen luisteren er nog op een dagelijkse basis naar. En ook de CD-speler of het cassettedeck heeft afgedaan als bron van luistergenot. Tegenwoordig staat alles op een iPodje of smartphone. Maar wat nou als jouw bak daar geen aansluitingsmogelijkheden voor heeft, en je ook geen zin hebt om er veel geld aan uit te geven?

1. Oordopjes
Raar joch
Toegegeven, het is een beetje valsspelen, en Agent Bromsnor zal er ook niet al te gelukkig mee zijn, maar de meeste standaard oordopjes laten aardig wat geluid door van buiten terwijl je toch naar je media kan luisteren. Doe dit uiteraard nooit met een dikke over-ear noise-cancelling koptelefoon. Je ziet er dom uit, en je hoort helemaal niets meer.

2. Cassettebandje-adapter
Met imitatie-iPod Shuffle
Mocht je auto nou echt zo oud retro zijn dat er een radio met cassettespeler in zit, dan kan je voor wat knaken een bandje met een staart kopen. Deze frommel je in je cassettedeck, en vervolgens kan je de stereostekker steken in wat je wilt.

3. Andere radio
Soms heb je een adapter nodig voor raar-gevormde radio's
De meeste auto’s hebben een 1-DIN gat voor de radio. Dat betekend dat de fabrieksradio er uit te halen is, en vervangen kan worden door een ander en je niet in je dashboard hoeft te gaan hakken. Een radio met een USB-plug is tegenwoordig al voor een tientje of 5 te krijgen. Kijk bij het verwijderen even wat voor stekkers je radio heeft, en koop een kabelset indien nodig.

Het voordeel is dat vaak de geluidskwaliteit een heel stuk vooruit gaat ten opzichte van de al wat oudere radio. Nadeel is dat het voor dieven ineens een stuk interessanter wordt om eens in je auto te breken.

4. Aux aanzetten op je fabrieksradio
Aux-in op een VW fabrieksradio
Sommige autoradio’s hebben de optie om een aux-in te krijgen. Je moet dan vaak een kastje kopen die een CD-wisselaar nadoet, en deze achterin de radio inpluggen. De kastjes zijn vaak nog wel te betalen, maar het vervolgens aanzetten bij de dealer kan wat kosten. Let wel, niet alle radio’s kunnen dit. Vaak als de auto van voor 2000 is lukt dit niet, die hebben de optie vaak niet.

Het mooie van deze optie is dat je de fabrieksradio kan behouden, plus je bouwt dan een optie na die bij aanschaf goed geld gekost had en dus voeg je waarde toe. Alleen zul je vaak alsnog op je telefoon muziek moeten kiezen, de radio zelf kan geen muziek selecteren.

5. Handsfree-apparaatje met aux-mogelijkheid
Parrot-setje
Wil of kan je de radio niet wijzigen cq. aux aanzetten? Bij sommige auto’s zit het ding namelijk helemaal in de boordcomputer geknoopt, of heb je simpelweg een radio die je niet kan vervangen zonder het halve dashboard te missen. In dat geval kan je bijvoorbeeld een Parrot-setje kopen. Dan krijg je een extra apparaatje achter je dashboard, met zijn eigen USB-kabel en beeldscherm die je radio even onderbreekt als je gebeld wordt of als je muziek streamt via Bluetooth/USB.

Het voordeel is dat je geen functies van de fabrieksradio hoeft te missen, maar je moet het wel (laten) inbouwen. Tevens heb je een plekje voor het beeldschermpje nodig.

6. Andere fabrieksradio
Soms iets lastiger te upgraden dan bij andere
Als jouw auto een radio heeft die niet eenvoudig met een aftermarket radio te vervangen is, maar een duurder model van jouw type heeft een radio die wél een USB-poort of aux-in heeft, dan kan je altijd nog overwegen jouw radio met het model daarboven te vervangen. Deze zal perfect in het dashboard van je auto passen, en alle functies blijven behouden, alleen krijg je er dan dus de optie tot streamen via USB of Bluetooth bij.

Aan de ene kant is je auto wat meer waard geworden bij inruilen/verkopen. Aan de andere kant: de fabrieksradio’s zijn niet goedkoop en moeten meestal ingebouwd worden door de dealer, alleen aansluiten is niet voldoende.

7. Andere auto kopen
Alhoewel ik me afvraag of een 10+ jaar oude Focus dat doet
Tja, als je echt geld over hebt is dit natuurlijk altijd nog een optie. De meeste nieuwe auto’s komen met een radio die (al dan niet na het aanvinken van de juiste opties) overweg kan met smartphones via USB en/of Bluetooth.

Het voordeel is dat je in 1 klap ook alle andere kleine problemen met je auto oplost. Het nadeel is dat je toch wel diepe zakken moet hebben om dit met enige regelmaat te doen. Reageer hieronder als je aanvullingen of opmerkingen hebt!

41 reacties

    • @reggie-boy_rood: juist. Ik heb eerst zo’n cassettebandjesding gekocht maar dan krijg je ook de basloze muziek van een oud bandje. Ik heb nu al jaren een fm transmitter in mijn auto’s. De meeste muziek staat op een sd kaartje en ik kan er met een 3,5mm stekker iets op aansluiten. Bereik is zo’n tien meter en er komt geen gewone zender door. Werkt perfect.

      • @lekbak: Er zijn inderdaad genoeg goed FM transmitters, sommige klinken echter nergens naar. Ruis en vlak geluid of continu storen zelfs.
        Voor de aux cassette zijn er echter oplossingen wat het geluid betreft. Er zitten namelijk veel weerstanden in zo’n ding om de input te verzwakken. Sloop die weerstanden er één voor één uit (doe na eentje verwijderd te hebben even een geluidstest) en zet het geluid vanaf je telefoon of mp3 speler wat zachter. Scheel daar ook mooi weer accu 😉

  1. De cassettebandjes zijn er tegenwoordig ook met bluetooth. Wordt je cassetterecorder plots een bluetoothstreamer. Nadeel is dat zowel deck als bandje slijten.

  2. Als je een AUX-in aansluiting hebt, kun je een bluetooth-receiver gebruiken, ik heb een Harman Kardon BTA 10 gebruikt, deze wordt gevoed met 5 Volt dmv USB-kabeltje, moet nog wel even een 12V naar 5V sigarettenplug bij gekocht worden, bijv: Belkin 12V autolader USB.

    Zeer eenvoudig te installeren en zeer doeltreffend, ik heb het zelf ook, in mijn geval had ik de mogelijkheid het geheel uit zicht weg te bouwen.

    Rest alleen nog een goede dashboard-houder voor je toestel.

    Mijn ervaring: werkt uitstekend, toevallig kan mijn toestel ook nog tegelijkertijd verbinding met bluetooth carkit onderhouden, zodra gesprek binnnenkomt gaat muziek op pauze, na beëindiging gesprek speelt muziek weer verder.

    • @eddythedriver: ja echt een aanrader. Ik heb een fm modulator toegevoegd (v50 moeilijk moeilijk) en bluetooth op de aux ingang geplugd. Ook uit het zicht allemaal. Ik gebruik een nfc chip om mijn telefoon te koppelen en de walkman functie in te schakelen.

  3. Nouja, dat wordt dan maar optie 7. Een MB S500 met Burnester audio.
    *kijkt naar portemonnee*
    Laat maar zitten, ik luister wel naar m’n motorgeluid!

  4. Check ook even of je radio niet stiekem toch een AUX-aansluiting heeft. Het komt voor dat de radio wel een connector heeft, maar dat die niet op een jackplug in het dashboard is aangesloten. Even googelen op “[je auto] AUX” geeft vaak resultaten.

  5. Ik heb spotify op het navigatiescherm via connected drive. ideaal, je kan je eigen bibliotheek doorzoeken en ook toplijsten etc. zonder ook maar naar je telefoon te hoeven kijken.

  6. Of gewoon een goeie installatie in je auto bouwen. Heeft mijn vader gedaan met zijn volvo. Met tweeters en subwoofer en versterker. Heerlijk geluid!

  7. Ik heb een kastje aan de cd-wisselaar aansluiting van m’n fabrieks navi hangen. Werkt perfect, Bluetooth(inclusief bellen)/usb/aux/opladen van de telefoon.

  8. Dat Bluetooth is echt ideaal! Had alleen een keer dat de beste man achter mij probeerde aan te loggen op zijn radio maar in plaats daarvan mijn radio steeds probeerde. Dan wordt je wel even gek.

  9. Op marktplaats gewoon een radio met aux kopen voor 20 euro met din aansluiting, die zit er binnen 5 minuten in en werkt beter dan een fm transmitter etc.

  10. Wat ook nog een optie is, is om een omvormer in de auto te leggen en hierop een bestaand pc speaker setje wat je over hebt op aan te sluiten. Ik heb dit gedaan en kan dus via mijn telefoon alles afspelen. Voor mij een goedkope en simpele oplossing!

  11. Ik heb net voor £20 een bluetoothe boombox gekocht voor mijn vrouw. Die zou je ook best ergens in de auto kunnen plakken en er zit ook een microfoon op dus je kan nog handsfree bellen ook.

    In mijn Disco zit een goede maar oude Alpine met cassette dek maar ga die tzt toch eens vervangen voor een andere 1 din radio. Alleen wel opletten dat die compatible is met de stuur controls.

  12. Ik heb sinds kort een Yatour kastje (USB/SD/AUX) die direct op mijn CD-wisselaar ingang van mijn auto radio plugt.
    SD kaartje van 5 euro erin vol MP3’s en lekker nooit meer CD’s verwisselen.

  13. Doet me denken aan mijn eerste auto’s. Daar had ik toen een 12v-220v omvormer in de achterbak liggen met Logitech 5.1 pc surround set. Omdat ik redelijk snel van auto wisselde iedere keer en geen zin had om vermogen aan audio+installatie te spenderen.

    Werkte altijd perfect!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *