How to: online bezwaar maken tegen verkeersboetes

How to: online bezwaar maken tegen verkeersboetes
Vanaf vandaag is het mogelijk om online bezwaar te maken tegen de ongetwijfeld onterechte verkeersboete die je onlangs op de deurmat hebt gekregen. De Apparata-redactie had nog wat snelheidsovertredingen liggen en besloot daarom meteen uiteen te zetten hoe je digitaal tegen de financiële aanslagen van het CJIB in verweer komt.

Om op de site van het Openbaar Ministerie online in beroep te gaan heb je je DigiD nodig en uiteraard de boete met daarop alle gegevens, zoals het CJIB-nummer. Als je naar het digitaal Loket van het Openbaar Ministerie surft, en aanklikt dat het om een beroep gaat tegen een Mulderbeschikking, worden onderstaande keuzemogelijkheden voorgeschoteld.

Online bezwaar Mulderbeschikking

Klik op de onderste zin ‘Ik vind dat de beschikking onterecht of onjuist is’, bij alle andere opties wordt je namelijk afgewimpeld. Vervolgens wordt gevraagd om in te loggen met DigiD, waarna het beroep kan worden gestart. Je krijgt de onderstaande invulvelden te zien. Een DigiD regelen kan HIER.

Daarna wordt gevraagd om het CJIB-nummer van de boete in te vullen. Die staat rechtsboven de brief die in de beruchte paarswitte envelop zat. Ook de datum van overtreding en het tijdstip, beiden te vinden op de boete, dienen ingevuld te worden.

Hierna kom je op een scherm waar gevraagd wordt of de gegevens kloppen. Klik vervolgens op het ietwat onlogische ‘Ja, de gegevens kloppen, maar ik heb andere redenen om in beroep te gaan.’ waarna je onderaan op ‘Verder’ kunt klikken. Daarna veschijnt er een lijst met mogelijke bezwaarredenen, zoals ‘De overtreding is onvoldoende bewezen’, ‘Ik had mijn voertuig verhuurd’ of ‘Er staat meer dan één voertuig op de foto’.

Toelichting invullen

Wanneer een keuze is gemaakt en je onderaan op ‘Verder’ hebt geklikt, kun je de geselecteerde reden aanvullen met een toelichting. Tip: doe dit zo uitgebreid mogelijk. In je eigen bewoording aangeven waarom je boete verscheurd moet worden is een optie, maar er zijn tal van aanpasbare voorbeeldbezwaren te vinden op het internet. Daarbij heeft Boeteservice ook een online bezwaarschriftgenerator. Mocht je bestanden hebben ter ondersteuning – scans of foto’s – dan kun je die onderaan de pagina uploaden.

Wanneer alles in ingevuld en geüpload klik je op ‘Controleer uw beroep’. Op de volgende pagina kun je het zojuist gemaakte beroep downloaden als .pdf-document. Als daarna op ‘Versturen’ wordt geklikt is het beroep digitaal ingediend. Ironisch genoeg zal de verder afhandeling per post gaan. Op de pagina van het Digitaal Loket staat na voltooiing volgende tekst:

“De Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM) stuurt u per post een ontvangstbevestiging. Verdere correspondentie gaat per post.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *