How to: technologie voor je laten werken in huis

How To: je huis automatiseren
Met ons drukke bestaan hebben we steeds minder tijd thuis, dus willen we de momenten die we wel daar hebben het liefst niet doorbrengen met stomme klusjes als ramen lappen en de lampen aan doen.

Misschien dat sommigen van jullie wel eens in het Huis van de Toekomst is geweest in het Autotron. Dat huis was van meet af aan ontworpen om zo geautomatiseerd mogelijk te zijn. Tegenwoordig is dat niet meer nodig, en kan je goed veel dingen achteraf zelf inbouwen om je leven wat makkelijker te maken. Want opstaan om de gordijnen open te doen is zó 2013.

Schoonmaken
Poetsenpoetsenpoetsenpoetsen
We hebben al eens vaker geschreven over robotstofzuigers, en in weze is dat een hele simpele en betaalbare manier van automatiseren. Je laat zo’n ding los, en deze zorgt zelf voor een schone vloer. Maar waarom daar stoppen? Je hebt tegenwoordig bijvoorbeeld ook dweilrobotjes en automatische grasmaaiers voor de overige vloer-klusjes. De Winbots 7 (geen relatie) zuigt zichzelf aan het raam vast en lapt deze tegelijk. Denk die raamzuigertjes voor aquaria, maar dan voor de mensen-wereld.

Verlichting en elektra
Philips Hue
Op het gebied van lampen is veel mogelijk. Het begint bij de simpele automatische tuinlampen die je al voor een paar tientjes hebt. Maar wij willen natuurlijk smartphone-integratie! Dat kan met de Philips Hue-lampen. Schroef de bolletjes in de gewenste lampen, steek de Bridge in je router, en bedien ze met je smartphone. Het leuke hieraan is dat je ze kan instellen om te reageren op bepaalde omstandigheden. Nieuwe post? Lampje gaat aan bij je computer. Zwoele muziek op Spotify? De lampen in de woonkamer nemen een warmere tint aan.

Maar het hoeft daar niet op te houden. Bestaande lampen en andere apparaten zijn ‘slim’ te maken door stopcontacten aan te schaffen die te verbinden zijn met het netwerk. Hierdoor zijn ze op afstand aan of uit te zetten, en is hun energieconsumptie nauwgezet in de gaten te houden. Ook is het dan bijvoorbeeld mogelijk om een melding te krijgen als een van de apparaten ineens buitensporig veel energie gaat verbruiken, of aangaat op een ongebruikelijk tijdstip.

De grote enge buitenwereld
Netatmo weerstation
Mijn grootmoeder had zo’n ouderwetsche barometer die het weer aangaf. Leuk dingetje, maar was niet altijd bijster accuraat of duidelijk. (Wat wil “Bestendig weer” nou in hemelsnaam zeggen?) Je kan bijvoorbeeld een weerstation kopen met Wifi-ondersteuning. Dat is een simpele manier om via een app de grote buitenwereld in de gaten te houden. Mocht je al over zijn gegaan op bovenstaande slimmere verlichting, dan is dat via een app te koppelen en kan je bij rotweer de lampen ’s ochtends wat eerder aan laten springen op een warmere kleur-temperatuur, waardoor het iets beter gezelliger wordt ’s ochtends.

Er zijn al een paar jaar energieleveranciers die een slimme thermostaat leveren welke met een app in te stellen is. Afhankelijk van welke je hebt, en het gekozen weerstation kan je beide met elkaar laten praten. Zo kan je de verwarming instellen op de buitentemperatuur, nog voordat het in huis een kans heeft om koud te worden.

Beveiliging
All-in-one pakket
Wij houden van onze gadgets, maar helaas zijn er ook genoeg mensen in deze apparaten die er op niet geheel legale manieren aan wilt komen. Daarom is het altijd handig om je huis op een slimme manier te voorzien van een alarm. Er bestaan al jaren alarmsystemen die met een code werken op een kastje ergens bij de deur, maar wij willen natuurlijk een stapje verder gaan dan dat.

Eminent biedt een draadloos alarmsysteem aan wat bedient wordt via GSM. Het bestaat uit een controlepaneel, een draadloze bewegingsdetector, een draadloos deur- of raamcontact, twee afstandsbedieningen en twee RFID-tags. Je hoeft alleen nog maar een SIM-kaart te plaatsen en het geheel te installeren. Instellen gaat via SMS, en ook de meldingen komen binnen via je mobiel. In- en uitschakelen van het alarm gaat via een code of via de RFID-tags. Omdat deze elk kun eigen nummer hebben is zo op te vragen wie er wanneer bij het systeem zijn geweest.

Een stapje luxer (en duurder) is het systeem van Egardia. Niet alleen is dit een alarmsysteem, maar het biedt ook de functie om via een app te bekijken wat er in je huis gebeurt met de optionele camera’s, en is wereldwijd te benaderen met een abonnement.

Zo zie je maar, het hoeft niet moeilijk te zijn om je huis wat meer met je te laten meedenken. Uiteraard zijn er ook hele pakketten te koop. Het voordeel is dat je alles met 1 afstandsbediening of app kan bedienen. Het nadeel is dat je jezelf dan bindt aan het systeem van 1 fabrikant, en het uitvallen van een onderdeel kan dan tot een dure vervanging leiden. Kies zelf wat je nodig vindt en goed bij je past, en het kan je veel werk en misschien ook wel wat in de energie- en stookkosten schelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *