How to: Zo herinstalleer je Windows 10 voor een snellere PC

Stap voor stap
In deze guide leggen we je stap voor stap uit hoe je Windows kunt herinstalleren.

De dagen dat je een expert erbij moest halen om zelfs iets fundamenteels als Windows te kunnen fixen zijn al lang voorbij. Met Windows 10 heeft Microsoft het wederom ietsje gemakkelijker gemaakt om je eigen problemen op te lossen. In deze guide leggen we uit hoe je Windows 10 het beste kunt repareren, (her)installeren en opschonen.

Voordat we beginnen kijken we kort naar wat redenen waarom je Windows 10 opnieuw zou willen installeren. De meest praktische reden is het versnellen van je PC. Windows kan een hoop afval achterlaten naarmate het OS veel geüpdatet is. Een schone installatie verwijdert al deze achtergebleven rotzooi en maakt het booten van Windows soepeler en sneller. Natuurlijk win je zo ook weer een hoop schijfruimte terug.

In het verlengde daarvan kun je – wanneer je je PC wilt verkopen of simpelweg opnieuw wilt beginnen – zo gemakkelijk alle schijven legen, nieuwe partities aanmaken en ervoor zorgen dat alles terug wordt gezet naar de fabrieksinstellingen.

Tot slot zijn er een aantal stappen die je altijd moet doorlopen voordat je je PC overhoop gooit. Maakt bijvoorbeeld altijd een back-up van alle data die je wilt behouden. Er zijn ook manieren om bepaalde schijven te behouden met data, maar mocht je een foutje maken kan nog alles verdwenen zijn. Ook wil je je Windows 10 licentiecode bij de hand hebben en aan een Microsoft-account koppelen. En ja, daarvoor heb je natuurlijk een legitieme Windows-licentie nodig.

Terug naar 0
De gemakkelijkste manier om Windows 10 helemaal te resetten is met de Reset-functie (hoe kon het ook anders..).

  • Ga naar Instellingen
  • Bijwerken en Beveiliging
  • Kies links Systeemherstel
  • Klik op Aan de slag

Nu helpt Windows je om alles terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Uiteraard verwijder je hiermee al je voorkeuren, programma’s, instellingen en data. Je kunt in deze stap overigens ook kiezen om alleen Windows te resetten, maar je data wel te behouden. Hiervoor moet Windows op een aparte harde schijf of schijfpartitie staan.

Mocht je een schone installatie uitvoeren, neem daarom dan ook altijd de tijd om een aparte Windows-partitie aan te maken, bijvoorbeeld een C:-schijf. Dit menu krijg je gedurende het installatieproces. Bij een schone installatie (zonder het bewaren van data) kun je alle bestaande partities verwijderen en een schijf aanmaken van minimaal 40GB (al raad ik 100GB aan om zeker te zijn, alle overige ruimte kun je met niet-essentiële programma’s vullen).

Opstartproblemen
Het kan ook zijn dat de keuze om Windows opnieuw te installeren helemaal niet door jou is gemaakt. Soms raken bestanden corrupt of wellicht heb je zelfs malware op je PC gekregen. In dat geval kan het zijn dat Windows niet meer correct opstart. Je PC gaat dan automatisch naar het Recovery-scherm of Advanced Boot Options en vanuit hier kun je de bovenstaande schone installatie wederom uitvoeren.

Van een stick
De laatste methode (opgesplitst in twee smaken) vergt het meeste werk en werkt als een harde reset van je systeem. In plaats van alle handelingen via Windows zelf, moeten we een USB-stick of DVD maken waarmee we Windows 10 kunnen herinstalleren. Het handigst is een USB-stick en laten we eerlijk zijn, wie heeft er nog een DVD-drive. De stick moet minimaal 16GB (en leeg) zijn.

Herstelstation maken:

  • Tik in de Windows-balk Herstelstation maken
  • Selecteer de USB-stick
  • Zorg dat de optie Maak een back-up van de systeembestanden naar het herstelstation aan staat

Je kunt er ook voor kiezen om een volledig nieuwe versie van Windows te installeren, bijvoorbeeld als je een schone installatie wilt uitvoeren én wilt upgraden van bijvoorbeeld Home naar Pro. Hiervoor maak je een Media Creation Tool aan.

  • Ga naar deze Windows-pagina
  • Kies voor de Upgrade– of Installation Media-optie, afhankelijk van je wensen
  • Download de tool naar je USB-stick

Nu heb je een USB-stick als herstelstation, als Windows upgrade-tool of als schone installatie-drive. Het proces is daarbij eigenlijk altijd hetzelfde.

  • Plaats de USB-stick in een USB-port
  • Start de PC. Kijk of de USB-stick automatisch als boot-apparaat gezien wordt
  • Zo niet, herstart de PC en start de BIOS. De toets die je moet indrukken verschilt per PC en kan Del, F12, Esc of een andere toets zijn
  • Selecteer in de BIOS met je toetsenbord de USB-stick

De PC herstart nu waarschijnlijk opnieuw en gebruikt de USB-stick als boot-apparaat. Vanuit hier volg je zoals altijd de opdrachten op het scherm, selecteer je de gewenste acties, maak je naar wens nieuwe partities aan en installeer je Windows schoon of behoud je deels je data.

Als laatste tip is het altijd handig om een werkende PC (of eventueel smartphone) bij de hand te hebben om dingen op te kunnen zoeken. Windows 10-installaties zijn doorgaans ontzettend gestroomlijnd maar soms is het niet helemaal duidelijk wat voor gevolgen een bepaalde keuze kan hebben. Microsoft heeft daarvoor een hoop informatie beschikbaar.

Lees ook: 10 tips & tricks voor Windows 10-gebruikers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *