How to: Zo maak je Android 5.0 een stuk sneller

Android-5.0-lollipop
Android 5.0 Lollipop is op het gebied van veiligheid er flink op vooruit gegaan, maar wat snelheid betreft flink moeten inleveren. Zo los je dit op.

Google heeft met Android 5.0 besloten om de versleuteling van bestanden automatisch te activeren. Deze optie om je telefoon of tablet te versleutelen is al jaren aanwezig op Android, maar bij de Nexus 6 is deze optie standaard geactiveerd.

Daar gaat je snelheid
Het versleutelen van je toestel zorgt ervoor dat men geen data meer zonder de juiste ontgrendelcode meer af kan lezen. Zonder een dergelijke code heb je dus niets aan deze encryptie. De website AnandTech heeft uitgebreide tests uitgevoerd met zowel de Nexus 5 en Nexus 6. Daaruit blijkt dat deze encryptie de snelheid flink naar beneden haalt, omdat de bestanden die uitgelezen worden, eerst door het toestel moeten worden ontsleuteld.

In onderstaande grafieken kun je zien hoe groot het verschil is van een Nexus 6 met- en een Nexus 6 zonder encryptie. Ter vergelijking zijn ook de Nexus 5 en de Nexus 5 die draait op Lollipop toegevoegd. Bij alle pre-Nexus 6 toestellen kun je deze encryptie gewoon handmatig deactiveren, dus bekijk deze resultaten en oordeel zelf of je snelheid belangrijker vindt dan veiligheid. Voor Nexus 6 eigenaren is het een ander verhaal, waarover later meer.

Onderzoek
Uit het onderzoek blijkt dat de Nexus 6 tot 62,9 procent sneller wordt bij het lezen, 50,5 procent bij het schrijven en 80,7 procent bij opeenvolgende leesopdrachten verbeterd.

Nexus6-encryptie

Nexus6-encryptie

Nexus6-encryptie

Dat is nogal wat, dus duurde het niet lang voordat mensen die snelheid boven veiligheid kiezen een manier vonden om de encryptie uit te schakelen. De kans is aanwezig dat Google in de nabije toekomst een update publiceert waarmee je dit handmatig kunt doen, maar als je daar niet op kunt wachten kun je naar het XDA forum gaan.

Snelheid of veiligheid?
Daar staat stap voor stap beschreven hoe je de automatische encryptie van je Nexus 6 uitzet. Het enige wat je moet doen is het bestand downloaden dat in de forumpost aangegeven staat, en de 9 stappen volgen.

Dit handmatig rommelen met je toestel doe je uiteraard op eigen risico, dus wees gewaarschuwd. Het levert als het lukt in ieder geval een razendsnelle Nexus 6 op, die alles alleen niet meer automatisch versleuteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *