How to: zo verkoop je jouw gebruikte iPhone op Marktplaats

Zo verkoop je je oude iPhone op Marktplaats
De iPhone 6 komt eraan en dat is voor veel mensen het moment om een nieuwe eigenaar te zoeken voor hun huidige iPhone. Wij geven je wat praktische tips om snel een koper te vinden.

Maak goede, duidelijke foto’s
Het klinkt heel simpel en eenvoudig, maar zorg ervoor dat je goede en duidelijke foto’s gebruikt bij je verkoopadvertentie. Je komt namelijk niet zo betrouwbaar over als je wat foto’s van de website van Apple plukt en daarmee je toestel aanprijst. Je hoeft gelukkig absoluut geen topfotograaf te zijn om een stel bruikbare foto’s te maken met je smartphone of camera.

Houd één ding in je achterhoofd en je komt een heel eind: zou ik zelf een iPhone kopen die zo op de foto staat? Zorg er daarom allereerst voor dat je iPhone er netjes uit ziet. Maak de display even schoon, zodat je geen vette vingers of andere viezigheid meer ziet. Kies vervolgens een rustige setting, zoals je bureau of de keukentafel, zodat geïnteresseerde kopers een duidelijk beeld kunnen krijgen van de telefoon. Het helpt dan namelijk niet als er allemaal rotzooi om je iPhone heen ligt of de achtergrond erg druk is.

Wees eerlijk in de advertentie
Zorg voor een goede, volledige omschrijving van jouw toestel. Meldt het type, de grootte van de opslag en andere gegevens die mogelijk van belang kunnen zijn, zodat kopers een goed beeld kunnen krijgen van je iPhone. Zitten er wat krasjes op de behuizing, meldt dat dan. Zo voorkom je dat je hier later commentaar op krijgt. Het kan daarnaast ook niet meer tegen je gebruikt worden tijdens onderhandelingen over de prijs: de koper wist er immers al van.

Is je iPhone twee of drie jaar oud, doe dan niet alsof je ‘m pas een paar maanden geleden gekocht hebt. Kopers kunnen met een eenvoudige IMEI-check namelijk achterhalen wanneer je jouw toestel gekocht hebt en of er nog garantie op zit. Het is daarnaast nogal pijnlijk als je er tijdens onderhandelingen mee geconfronteerd wordt dat je over zoiets simpels niet helemaal eerlijk geweest bent.

Deel je verkoopadvertentie op social media
Je kunt je advertentie natuurlijk promoten via Marktplaats zelf, maar dat kost je al snel een paar tientjes per dag. Dat terwijl er in je vriendenkring vast iemand is die hard op zoek is naar een iPhone (of iemand kent die wel interesse heeft) en ‘m graag van je overneemt. Het helpt dan ook om je advertentie te delen via Twitter en Facebook, zodat iedereen ervan op de hoogte is.

Geen zin in gedoe? Ruil je iPhone in en cash meteen
Duurt het je allemaal te lang en wil je snel cashen, dan kun je altijd nog besluiten om je iPhone in te ruilen. Dat kan bijvoorbeeld via de website van Apple of een aantal Apple Premium Resellers, maar ook Marktplaats biedt sinds kort een dergelijke service aan.

Voor een nette iPhone 5S met 16 GB opslagruimte krijg je bijvoorbeeld nog 319 euro via de inruilservice van Apple. Marktplaats betaalt minder uit voor nieuwere toestellen, maar doet je wel een hoger bod voor een gebruikte iPhone 4 of iPhone 4S. Het loont dus zeker om de aanbiedingen voor jouw toestel te vergelijken.

Heb je een deal?

Back-up maken en terugzetten
Vergeet dan niet een back-up te maken via iTunes of iCloud, zodat je al je gegevens snel en eenvoudig over kunt zetten naar je nieuwe toestel. Zet de gegevens over vóór je het oude toestel weg doet, want je wilt er niet pas achteraf achter komen dat je back-up incompleet is en je belangrijke gegevens, foto’s of contacten mist.

Toestel volledig wissen
Maak ook je gebruikte toestel netjes leeg (Instellingen – Algemeen – Stel opnieuw in – Wis alle inhoud en instellingen), zodat de nieuwe eigenaar niet de kans krijgt om eens rustig door je foto’s en Whatsapps te bladeren. Schakel daarbij eerst Find my iPhone (dat doe je onder Instellingen – iCloud – Zoek mijn iPhone) uit, want anders maak je het toestel onbruikbaar voor de koper. Hij of zij kan het toestel dan namelijk niet meer activeren zonder jouw inloggegevens.

De euro’s
Let er goed op dat je niet wordt opgelicht. Je zou namelijk niet de eerste zijn die wordt betaald met nagemaakte briefjes van 100 euro of een pakketje opstuurt, zonder ooit geld op je rekening te zien. Laat de koper het geld altijd eerst overmaken, voor je zelf iets opstuurt of mee geeft, dan weet je zeker dat je goed zit.

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *