HP-werknemers ten einde raad na nieuwe ontslagronde

Ontslagen doos
Bij HP verdwijnen duizenden arbeidsplaatsen. Werknemers hebben de keus: zonder ontslagvergoeding de straat op, of aan de slag bij partner Ciber – maar dan wel onder aanmerkelijk slechtere omstandigheden.

Dat de arbeidsmarkt niet is wat hij geweest is, daar kan iedereen die na 2008 moest solliciteren over meepraten. Je hebt jaren gewerkt voor een fancy diploma, maar merkt dat je nergens bent zonder minimaal vijf jaar werkervaring. Of je zat jarenlang te buffelen bij je werkgever om vervolgens zonder aankondiging op straat te worden gekeild, terwijl je in alle opzichten uistekend functioneert. In de V.S. is de sociale zekerheid echter van een ander niveau dan bij ons. Duizenden HP-medewerkers staan op het punt dat te ontdekken, tenzij ze instemmen met het in alle opzichten f***ed up aanbod dat HP hen doet.

Wie bij partner Ciber aan de slag gaat, kan daar exact hetzelfde werk krijgen, maar heeft mazzel als hij dat kan doen voor de helft van zijn salaris bij HP. Het arbeidsverleden mogen ze niet meenemen, dus de vakantierechten zijn pleite. En dat is nog niet alles: de werknemers krijgen 48 uur om te beslissen. Wie weigert kan op niets anders rekenen dan een betrekking als fulltime-sollicitant. Een ontslagvergoeding -die zou neerkomen op een weekloon voor elk gewerkt jaar- gaat aan hun neus voor bij.

Het is nu zo ver gekomen dat de soon-to-be-ex-HP’ers brieven schrijven aan het Witte Huis en smeken om hulp. Zo schrijft iemand: “Ik heb verder niemand die het voor me op neemt.” Op de werkvloer zou de smoor er ondertussen goed in zitten. Iedereen is bang voor ontslag, en de mensen die kunnen blijven werken zich de barsten om de weggevallen
capaciteit te compenseren (advies: stop daar onmiddelijk mee, haalt niets uit).

In totaal zijn er in drie jaar tijd meer dan 55.000 (!) mensen ontslagen bij het bedrijf. Dat is het gevolg van de overname van EDS in 2008. Het aantal werknemers van dit bedrijf werd sindsdien meer dan verdubbeld, terwijl de inkomsten juist flink afnamen. Sindsdien heeft HP elk jaar meer dan een miljard dollar uitgegeven aan herstructurering en ontslagvergoedingen.

Eén reactie

  1. Tja weet niet wat ze verdienen bij Hp maar als ze gehalveerd worden is dat vrij vorstelijk.
    Arbeidsrecht en markt is in de VS idd veel anders, je staat zo op straat, harde wereld, helaas gaan we hier in Nederland ook steeds meer dezelfde kant op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *