HTC smartphone geeft toe: ‘We zijn gestopt met innoveren’

Flinke kluif
De HTC CEO is verrassend eerlijk over het falen van de smartphone divisie.

Een kleine maand geleden trad Yves Maitre aan als de nieuwe CEO van het Taiwanese HTC, maar het is maar de vraag of hij het zinkende smartphone-(vlaggen)schip kan redden. Eén ding is daarentegen zeker: hij heeft niet de illusie dat het bedrijf het tot dusver geweldig heeft gedaan.

In een bijeenkomst op een conferentie vertelt Maitre tegen het publiek (en TechCrunch) schokkend eerlijk over het falen van HTC als smartphonebedrijf.

“HTC is gestopt met het innoveren van smartphone-hardware. Mensen zoals Apple, Samsung en meer recentelijk Huawei hebben geweldig werk afgeleverd in de investering in hun hardware. Wij hebben dat niet gedaan omdat we geïnvesteerd hebben in virtual reality.” Bijzonder voor een CEO om zo eerlijk te zijn over de prestaties van een bedrijf, al is het alles behalve zijn schuld omdat hij net pas is aangetreden.

“Toen ik jong was zei iemand tegen me ‘om gelijk te hebben op het verkeerde moment is het mis hebben en om het verkeerd te hebben op het juiste moment is goed.’ Ik denk dat we gelijk hadden op het verkeerde moment en we moeten nu een inhaalslag maken. Onze timing zat verkeerd.”

Hij refereert hier naar de focus op VR, zowel kwa filosofie als wat betreft monetaire investeringen. Overigens ben ik het absoluut niet eens met Maitre, want er zijn al zo veel smartphone-bedrijven die veelal hetzelfde doen, terwijl er slechts een paar VR-bedrijven actief zijn.

En ja, VR is nog niet de ‘nieuwe stap in technologie’ die we een klein decennium voorzagen; virtuele realiteiten zijn nog niet zo geïntegreerd in de mainstream als men had gedacht. In plaats daarvan is die markt voornamelijk gedomineerd door gamers.

Maar goed, Maitre belooft meer te gaan concentreren op de smartphone divisie met onder andere de introductie van 5G voor smartphones. Of het de nieuwe CEO gaat lukken om HTC om te toveren tot een toonaangevend smartphone-bedrijf is nog maar de vraag, en de Fransman heeft er in elk geval een flinke kluif aan.

Lees ook: HTC omzet bereikt nieuw dieptepunt

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *