Huawei P Smart 2019 – Apparata review

Auteur: , 3 Reacties
Huawei P Smart 2019 - Apparata review

Huawei is één van de eerste grote smartphonefabrikanten die al zo snel in het nieuwe jaar een smartphone introduceert. Hardlopers zijn doodlopers, of is de P Smart 2019 een geweldig begin?

Wat is het?
Een midrange smartphone die tussen de goedkoopste en high-end smartphones moet gaan zitten. Het is de tweede keer dat de Chinese techfabrikant deze benaming gebruikt. Voor het nieuwe jaar is er ‘2019’ aan de naam toegevoegd. Wel zo handig. De eerste indruk van de P Smart 2019 is prima. Huawei levert de smartphone in een fraaie doos en bij het vastpakken voor de eerste keer voelt de P Smart 2019 oké aan. Niet slecht voor een toestel dat zich in het mid-range gamma gaat begeven.

Huawei P Smart 2019 - Apparata review

In vergelijking met high-end smartphones voel je wel direct dat dit een voordeligere smartphone is. De dunne randen en de dunne notch geven de indruk dat de P Smart 2019 iets premiums moet voorstellen. Eenmaal in de hand komen de goedkopere materialen aan het licht. Het is aan jezelf of dat een probleem is. Het toestel is comfortabel en heeft voor je gevoel geen hoesje nodig. Ik test de P Smart 2019 in Aurora Blue, de telefoon is echter ook in het zwart te krijgen. Ondanks het leuke kleureneffect op de achterkant is de smartphone erg gevoelig voor vingerafdrukken als je vette vingers hebt. Wil je de P Smart mooi houden, dan is een hoesje wel noodzakelijk. Het testmodel kreeg overigens gauw krasjes op de achterkant, waardoor het net leek of de smartphone al maanden in gebruik was.

Huawei P Smart 2019 - Apparata review

Met een 6.21-inch LCD-scherm en een resolutie van 2340 x 1080 is het mogelijk om onder meer YouTube-video’s in 1080p te kijken. Voor een smartphone die 249 euro gaat kosten is dat zeer netjes te noemen. De combinatie Kirin 710 Octa-Core processor en 3 GB RAM is oké. Verwacht geen Speedy Gonzales snelheden. Houd bovendien in het achterhoofd dat veel foto’s, video’s, apps of muziek (64 GB opslag) de Huawei langzamer kunnen maken en dan voelt de smartphone anno 2019 niet meer zo vooruitstrevend.

Huawei P Smart 2019 - Apparata review

Innovatie.. maar niet overal
Huawei introduceert een dubbele camera op de achterkant van de P Smart 2019. Daarover straks meer. Ontgrendelen met je gezicht is mogelijk met de selfiecam. Aan de achterkant zit een vingerafdrukscanner, waar ik overigens geen fan van ben. Deze constructie is vervelend voor personen met een korte wijsvinger (hallo!). De makers hebben niet voor een andere constructie gekozen, zoals een vingerafdrukscanner aan de zijkant. Het geluid uit de speakers is niet van denderende kwaliteit en de P Smart 2019 komt met een Micro USB-aansluiting. Daar is weinig 2019 aan. Ik had toch wel gehoopt op een hedendaagse USB C-ingang. Het is echter wel fijn dat de 3.5mm-ingang is gebleven. De 3400mAh batterij presteert voldoende bij normaal gebruik. Weet wel dat intensief video’s kijken of het spelen van games de batterij leegslurpt. Een ochtendje mobiel gamen heeft tot gevolg dat je halverwege de middag een stopcontact moet gaan zoeken.

Huawei P Smart 2019 - Apparata review

Camera
Een dubbele camera in combinatie met Huawei’s slimme AI-technologie. Klinkt geweldig op papier. In de praktijk is dat wel anders. De hardware bestaat uit een 13 en 2-megapixel-camera. Het maken van een globale foto voor sociale media doet ‘ie probleemloos. Inzoomen op een gemaakte foto laat gauw zien dat de kwaliteit niet optimaal is. Ook heeft de Huawei problemen met het correct weergeven van kleuren. Misschien dat een software update daar nog wat aan kan verbeteren. Een donkerblauwe muur oogt heel lichtblauw op een foto, wat totaal niet overeenkomt met de realiteit. Zelfs als je met je vinger manueel de focus probeert te helpen om de kleuren realistischer te maken. In andere gevallen worden tinten juist weer teveel verzadigd. Met algemenere kleuren/locaties voelt de P Smart 2019 zich beter op zijn plek. Op de gemaakte foto’s is te zien dat details snel wegvallen en dat zoomen onscherp beeld oplevert. Wel dik in orde is de 8 MP selfiecamera, waardoor HD videogesprekken geen enkel probleem zullen zijn.

Huawei P Smart 2019 - Apparata review
Huawei P Smart 2019 - Apparata review
Huawei P Smart 2019 - Apparata review
Huawei P Smart 2019 - Apparata review

Dagelijks gebruik
Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik maak geen dagelijks gebruik van de camera. Ook zit ik niet elke dag uren mobiel video’s te kijken of te gamen. En juist zonder al die dingen is de P Smart 2019 een fijne telefoon. Even een appje beantwoorden, een doorgestuurde foto bekijken, nieuws lezen of social media checken zijn taken waar de P Smart 2019 zich op zijn plaats voelt. Voor de gemiddelde gebruiker is Huawei een goede smartphone. Er is helaas geen punt te noemen waar de P Smart 2019 in excelleert en in zijn prijsklasse is het aanbod enorm. Zo doet het uiterlijk me sterk denken aan de Oppo RX17 Pro, die ook een regenboog achterkant heeft met een dunne notch aan de voorkant.

Huawei P Smart 2019 - Apparata review

Conclusie
Gebruiksgemak in combinatie met een mooi design is wat de P Smart 2019 een fijn toestel maakt. De smartphone is vanaf nu verkrijgbaar voor 249 euro en bij sommige aanbieders krijg je een Huawei Band 3 Pro met een adviesprijs van 99 euro cadeau. Voor die 250 piek koop je een goede smartphone waar je zeker plezier aan gaat beleven. Wie veel foto’s/video’s maakt, of veel schermuren draait, doet er wellicht beter aan om eens verder te kijken of te sparen voor een duurdere smartphone met een betere camera en batterij.

Pluspunten

  • Mooi design, dunne randen in combinatie met slanke notch
  • Hoge resolutie (415 ppi) waardoor Full HD content bekeken kan worden
  • Ligt lekker in de hand. Ideaal formaat voor de WhatsApp-verslaafde
  • Jack 3.5 mm aansluiting voor hoofdtelefoon
  • Value for money

Minpunten

  • Dubbele camera niet indrukwekkend
  • Micro USB-aansluiting
  • Achterkant gevoelig voor vingerafdrukken en krassen
  • Vingerafdrukscanner op achterkant



3 reacties

Wat ik toch wel opvalland vind, is dat het 2019 model minder werkgeheugen heeft. 3 tov 4 voorheen. Hoe dat zo zij?
@toyotafortuner: Dat is niet zo. Ik denk dat je de P Smart en de P Smart + door elkaar haalt.
Top review ! Beknopt met goede informatie voor degene die ook echt overweegt dit toestel te gaan kopen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).