Huawei P20 en P20 Pro aangekondigd, dit zijn de specs

Huawei P20 en P20 Pro aangekondigd, dit zijn de specs
Edge-to-edge schoonheid en triple camera action.

Na weken en weken van speculeren heeft Huawei zojuist de Huawei P20 en Huawei P20 Pro aangekondigd. Met deze vlaggenschepen hopen de Chinezen concurrenten als Apple en Samsung te slim af te zijn. Of dat gaat lukken? Oordeel zelf. Wij hebben de belangrijkste specs voor jullie op een rij gezet.

Dit moet je weten over de Huawei P20 Pro
We beginnen met het topmodel, de Huawei P20 Pro. Zoals je van een nieuw vlaggenschip mag verwachten heeft hij een eigentijds design en draait hij op Android 8.1 Oreo, de nieuwste versie van Google’s besturingssysteem. Uit het scherm is een hap genomen. In deze notch heeft Huawei de selfiecamera en nabijheidssensor geplaatst. Hierdoor heeft hij wel iets weg van de iPhone X en Asus ZenFone 5. Grote verschil is dat de inham een stuk slanker is dan bij de andere toestellen. Het beeldscherm is 6,1 inch in doorsnee en heeft een resolutie van 2240 bij 1080 pixels. Video’s kijken is een genot omdat Huawei voor een OLED-paneel heeft gekozen. Dat betekent haarscherpe contrasten en prachtig verzadigde kleuren.

Over rekenkracht hoef je je geen zorgen te maken met de Kirin 970. Dankzij de Neural Processing Unit (NPU) is deze 25x zo krachtig als zijn voorganger. Deze octa-core processor weet pieksnelheden tot 2,36 GHz te halen. De CPU krijgt bijval van 6 GB RAM en maar liefst 128 GB intern geheugen. De batterij heeft een vermogen van 4000 mAh. Draadloos opladen is er weliswaar niet bij, maar dankzij de combinatie van USB-C en SuperCharge technologie komt hij in no-time weer op adem.

Voor het eerst zien we een smartphone met triple-camera setup. Deze hebben een resolutie van respectievelijk 40, 20 en 8 megapixels. De middelste camera schiet zwart-witplaatjes, de andere twee leggen kleuren vast. Door de drie derde generatie Leica lenzen kun je tot 5x hybride inzoomen. De P20 Pro is het eerste vlaggenschip van Huawei dat gebruik maakt van Artifical Image Stabilization of AIS. Niet de hardware, maar kunstmatige intelligentie zorgt er dan voor dat beelden er minder schokkerig uitzien. Selfies schiet je met een 24 megapixelcamera.

De meeste nieuwe vlaggenschepen hebben de vingerafdruksensor aan de achterkant. Huawei heeft deze in de Home-knop verwerkt. Ondanks het edge-to-edge display is er voldoende ruimte voor een fysieke knop aan de voorkant. Wellicht overbodig om te zeggen, maar uiteraard kun je met de P20 Pro op de 4G-netwerken van alle Nederlandse providers. Ook contactloos betalen met je smartphone is geen probleem dankzij de geïntegreerde NFC-chip. Tot slot is de P20 Pro IP68 gecertificeerd, oftewel een half uur lang waterdicht bij een diepte tot anderhalve meter.

De Huawei P20 in een notendop
De Huawei P20 heeft veel gemeen met zijn grote broer. Zo heeft hij dezelfde chipset, besturingssysteem en connectiviteitsmogelijkheden. Het scherm van de P20 is een fractie kleiner: deze is namelijk 5,8 inch in doorsnee en heeft een resolutie van 2244 bij 1080 pixels. Het gat aan de bovenkant is eveneens aanwezig. Je moet daarentegen wel genoegen nemen met een TFT-display. Net als bij de P20 Pro krijg je 128 GB aan intern geheugen. Huawei geeft je wel iets minder werkgeheugen, namelijk 4 GB.

In plaats van drie camera’s krijgt de P20 er twee. De kleurenlens heeft een resolutie van 12 megapixels, de monochrome camera telt 20 megapixels. De voorste camera heeft dezelfde resolutie als op de P20 Pro: 24 megapixels. De accucapaciteit bedraagt 3400 mAh. Helaas is de P20 niet stof- en waterdicht zoals de P20 Pro, maar enkel spatwaterdicht (IP53).

Prijskaartje
Geweldig, maar wat kost dat zo’n vlaggenschip? De Huawei P20 heeft een adviesprijs van 649 euro gekregen. De Huawei P20 Pro gaat over de toonbank voor 899 euro. Begin dus maar vast met sparen, hoewel je daar niet veel tijd voor hebt. De P20 is vanaf morgen al verkrijgbaar in Nederland in de kleuren Midnight Blue, Graphite Black en Pink Gold. Op de P20 Pro moet je iets langer wachten: deze verschijnt pas op 15 april. Deze is enkel verkrijgbaar in de kleuren zwart en blauw.
Huawei P20

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *