Huawei P30 Pro – Apparata review

Huawei P30 Pro – Apparata review
Opnieuw heeft Huawei een top high-end smartphone neergezet. Althans, op papier is de nieuwe P30 Pro een waar vlaggenschip. Hoe fijn is de P30 Pro in de praktijk en is de smartphone ook zijn geld waard?

Wat is het?
Huawei’s nieuwste topper op het gebied van smartphones. Het is de opvolger van de P20 Pro en een alternatief op Huawei’s eigen Mate 20 Pro, of de Samsung Galaxy S10 Plus, iPhone XS Max en Google Pixel 3 XL. En daar noemen we ook meteen een paar namen. Huawei zet zichzelf neer als een premium merk, met een premium prijskaartje. Dat is natuurlijk prima, maar zo leggen de Chinezen zichzelf een zware taak op. De vraag is of de P30 Pro genoeg in huis heeft om de concurrentie te evenaren of wellicht zelfs te verslaan.

Huawei P30 Pro – Apparata review

De eerste indruk van de P30 Pro als je de smartphone uit de doos haalt is gemengd. Het ontwerp vind ik top. Huawei heeft gekozen voor een vlak afgewerkte bovenkant en onderkant. Waar steeds meer smartphones (en ook de Mate 20 Pro) een gladde afwerking kennen met curves, gaat de P30 Pro de andere kant op. De zijkanten zijn dan wel weer curved. Dit is dan ook logisch met het 6.47-inch OLED scherm (2340×1080) dat gebogen is. De indrukwekkende camera (daarover later meer) heeft Huawei prima weten te verpakken in de behuizing en steekt niet vervelend uit. Wel kan de ietwat uitstekende camera zorgen voor irritatie als je een bericht tikt met de smartphone op een tafel. Het wiebelen is onvermijdelijk. Persoonlijk tik ik berichten altijd met de smartphone in de hand, dus ik heb me hier totaal niet aan gestoord.

Huawei P30 Pro – Apparata review

Tot zover het positieve verhaal met betrekking tot het design. De P30 Pro is namelijk alles behalve perfect. De smartphone schreeuwt om een hoesje en dat is jammer. Het materiaal dat gekozen is voor de achterkant van de smartphone voelt heel glad aan. Dit betekent dat grip ver is te zoeken. Leg de smartphone op een gemiddelde bank en de kans is groot dat deze langzaam gaat glijden en uiteindelijk op de grond klettert. Prima als je vloerbedekking hebt, maar met een stenen vloer is het oppassen voor beschadigingen. Het materiaal had wat dat betreft wat ruwer gemogen.

De features
De P30 Pro komt met een aantal fijne en moderne features. Zo is het mogelijk om de smartphone snel op te laden met de meegeleverde 40W-lader. Wie eenmaal gewend is aan deze laadtechnologie wil niet meer anders. Het is in de praktijk ontzettend prettig om je toestel even een paar minuten aan de lader te hangen en zo weer uren vooruit te kunnen. De smartphone beschikt over een 4.100mAh batterij en bij normaal gebruik gaat de P30 Pro ongeveer twee dagen mee. Verder heeft Huawei een vingerafdrukscanner achter het scherm verwerkt. Dit werkt vergelijkbaar met de techniek op andere smartphones. Het is vlot, maar een fysieke knop is vooralsnog sneller. Gezichtsherkenning is overigens aanwezig, al is deze functie niet aan te bevelen. Er is geen 3D-techniek aanwezig om je gezicht te herkennen, zoals de Mate 20 Pro wel heeft. Dit betekent dat de technologie minder veilig is. Ook in het donker heeft de smartphone veel meer moeite zijn baasje te herkennen. Met een Huawei NM Card is het geheugen (dat standaard 128 GB of 256 GB is) verder uit te breiden en er kunnen twee fysieke simkaarten geïnstalleerd worden. Onder de kap is een krachtige Kirin 980 processor te vinden en de P30 Pro komt met 8GB werkgeheugen.

Huawei P30 Pro – Apparata review

Camera
We zijn aangekomen bij het gedeelte wat natuurlijk het hoofdonderwerp is van de P30 Pro en dat is de camera. Huawei heeft hier echt toffe dingen gedaan. Op de achterkant zijn drie camera’s te vinden en een extra sensor ter ondersteuning. Het gaat hier om een 40MP primaire camera, een 8MP camera met 5x optische zoom en een 20MP groothoeklens camera. Die 5x optische zoom is pas het begin. Digitaal kun je niet 10, niet 20, niet 30 maar tot 50x inzoomen. Op het internet omschrijft men de feature als erg creepy en in de praktijk voelt het ook zo. Het beeld is alles behalve scherp en zeer gevoelig voor bewegingen, maar toch kun je een herkenbaar gezicht of item in beeld krijgen die met het blote oog echt niet te zien zijn. De verrekijker kan voortaan thuisblijven. Voor een smartphone zijn de camera’s op de P30 Pro bijzonder veelzijdig. De limiet kom je wel tegen bij het maken van een gedetailleerd shot. Inzoomen op een algemene foto brengt toch al gauw wazige details in beeld, zelfs als je manueel met de focus aan de gang bent gegaan. Dit neemt niet weg dat de P30 Pro zich met gemak kan meten met de beste smartphone camera’s van dit moment. De fanatieke fotograaf zal zich met de P30 Pro meer dan prima gaan vermaken. Eén van de voorbeelden hieronder is een 50x ingezoomde foto op Autoblog-collega @casperh, die bij een tankstationnetje staat.

Huawei P30 Pro – Apparata review
Huawei P30 Pro – Apparata review
Huawei P30 Pro – Apparata review
Huawei P30 Pro – Apparata review
Huawei P30 Pro – Apparata review
Huawei P30 Pro – Apparata review

Een fotograaf is geen videomaker. Daarmee wil ik zeggen dat Huawei niet honderd procent de focus heeft gelegd op video. De P30 Pro zou helemaal af zijn geweest met optische beeldstabilisatie, zoals bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S10 wel heeft. Lopend filmen is schokkeriger dan je zou willen in dit segment en ook bij het maken van foto’s is optische beeldstabilisatie meer dan welkom. Zeker bij een toestel die de maker neerzet als dé smartphone voor liefhebbers van fotografie. Over de beeldkwaliteit van een video valt weinig aan te merken. De P30 Pro schiet in 4k met 30 fps.

Huawei P30 Pro – Apparata review

Dagelijks gebruik
In het dagelijks gebruik is de P30 Pro een zeer fijne smartphone. De lange batterijduur werd al even aangehaald en ook met de snelheid is niets mis. Browsen op het internet verloopt vloeiend en actief wisselen van apps is mede dankzij het flinke werkgeheugen een fluitje van een cent voor de P30 Pro. Het scherm kijkt met zijn kleine inkeping erg prettig. Tijdens het bekijken van video’s op YouTube of films en series op Netflix vergeet je al gauw dat er een notch is. Een nadeel die je in de praktijk gaat ervaren is de gladde achterkant. Altijd even oppassen waar je de P30 Pro neerlegt, tenzij je de smartphone van een hoesje voorziet. Huawei heeft niet gekozen voor stereospeakers en dat is jammer, gezien de prijs en de huidige concurrentie. Of je er een smartphone voor laat staan is een tweede. Het geluid is gewoon niet zo goed als je wellicht zou willen.

Huawei P30 Pro – Apparata review

Conclusie
Sowieso is het oppassen wat je met de P30 Pro doet want Huawei heeft het toestel niet van een kinderachtige prijs voorzien. De P30 Pro kost 999 euro, of 1.099 euro voor de variant met 256 GB opslag. In eerste plaats is het veel geld en in de tweede plaats heb je met zo’n prijs een zee aan keuze op het gebied van smartphones. Niet alleen recente smartphones, maar ook toestellen die al een tijdje op de markt zijn. De Mate 20 Pro, om maar even Huawei’s eigen recente toptoestel aan te halen, is vandaag de dag met een korting te krijgen. Ook deze smartphone heeft een verbluffende camera. Hoe vet die 50x zoom op de P30 Pro ook is, in de praktijk gebruik je het alleen om aan je vrienden te laten zien. Een mooie foto maken is er toch niet bij.

Met de P30 Pro koop je geen teleurstelling. Dat moge duidelijk zijn. Ook koop je een smartphone die je, mits deze niet al te vaak op de grond flikkert, zeker drie jaar een plezier kan zijn in dagelijks gebruik.

Pluspunten

 • Mooi ontwerp, lekker in de hand ondanks gewicht van 192 gram
 • Verbluffende camera, zeer geavanceerd en toch gebruiksvriendelijk voor de leek
 • 40W snelladen
 • Toestel gaat lang mee op een volle lading

Minpunten

 • Ontbreken van stereospeakers, daar is de prijs wel naar
 • Ontbreken van 3D scantechniek, daar is de prijs wel naar
 • Gladde achterkant gevoelig voor glij- en valpartijen
 • Heftige prijs zet je aan het denken

De Huawei P30 Pro is nu te koop vanaf 999 euro.

2 reacties

 1. Het was halverwege 2017 toen ik mijn gloednieuwe Huawei P10 mocht uitpakken. Diezelfde middag liet ik hem op tafel liggen en schoof hij volledig uit zichzelf, zonder externe invloeden, zo’n 10 cm over de tafel en naar de grond. Het gloednieuwe toestel lag diezelfde middag nog bij een reparateur waar ik 2 weken moest wachten op een nieuw scherm.

  Je leest het, ik heb een traumatische ervaring gehad met een gladde Huawei. Heel mooi kwa design, maar totaal niet praktisch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *