Huh? Je kunt een 3D-printer afluisteren

Spionage
Goed nieuws voor spionnen: ze kunnen meeluisteren met een 3D-printer en dan ook naprinten.

Dit nieuws klinkt te bizar voor woorden. Zie je al eens een Amerikaan of Chinees in je fabriek staan met een microfoontje? Dan moet je even oppassen, het kan zijn dat ze met de microfoon aan het spioneren zijn.

Het klinkt te bizar voor woorden, maar het is volgens Professor Mohammad Al Faruque van de universiteit van Californië echt waar. Met een opnamen van zoiets simpels als je smartphone kun je berekenen waar de spuitmond van de 3D-printer stond.

Neem je het hele printproces op, dan kun je vervolgens het model nabootsen en zelf ook printen. Zit je met je hoge beveiliging: encryptie, geheimzinnige beveiligers en wat dies meer zij en dan komt er een reporter langs om je nieuwe innovatie te filmen. Poef weg geheimen.

Volgens de professor is het dus ook belangrijk om voortaan het personeel te controleren. En dan voornamelijk of ze geen opnames hebben gemaakt. Want die kunnen ze dus zo aan je grootste concurrent verkopen. De onderzoekers ontwikkelen nu een apparaatje dat het geluid kan verhullen, zodat het niet meer kan worden opgenomen.

Sacha bedankt voor de tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *