Huizensite Jumba biedt meer data + social media

Jumba
Ook woningsites moeten zich aanpassen aan ontwikkelingen op het gebied van big data, peer to peer en sociale interactie. In het licht van deze ontwikkelingen is de nieuwe site Jumba ontwikkeld.

Jumba is een (knipoog naar de naam Funda) en een initiatief van Kadasterdata en Newest Industry. Zij ontwikkelden samen dit woningplatform, waarmee wordt ingespeeld op de vraag naar meer transparantie en onafhankelijkheid voor woningbezitters en woningzoekers.

Consument in control
Iedereen kan via Jumba zelf zijn woning te koop zetten, berekenen of een woning betaalbaar is, een bod doen en/of communicatie voeren. Door samenwerking met de Consumentenbond (via Advieskeuze.nl) is ook op het gebied van financieel advies een customer-first kanaal aanwezig. Na het vinden van een geschikte woning brengt Jumba binnenkort ook de vervolgstappen, zoals financiering en verzekering, overzichtelijk in beeld.

Van data naar informatie
Via Jumba komt veel extra informatie beschikbaar voor de consument. Door data, klikgedrag en reviews te combineren wil Jumba waardevolle informatie verzamelen zoals woningwaarderingen en buurtscores. Op basis van deze data wil men unieke inzichten en voorspellingen tonen, maar dan is er eerst een kritische massa van bezoekers nodig.

Alle Nederlandse huizen
Alle woningen van Nederland staan op Jumba, of ze nou te koop of niet te koop staan. Wanneer een eigenaar zijn woning te koop wil zetten kan dat direct en zonder drempels. Verkopers kunnen de data die Jumba toevoegt controleren en aanvullen of aanpassen.

Sociale interactie
De sociale interactie via Jumba begint direct na aanmelden: iedereen kan meepraten over een woning, de omgeving en kan in contact treden met de huidige eigenaar. Op die manier ontstaat een goed en onafhankelijk beeld van de woning.

Het is een mooi initiatief, te meer omdat Funda met dit soort features mijlenver achterloopt. Maar de echte meerwaarde zal pas duidelijk worden als veel mensen deze site gaan gebruiken en data gaan toevoegen. De vraag is of dat gaat gebeuren. Tevens mis ik ook nog veel belangrijke informatie, zoals de historie van verkoopprijzen (Miljoenhuizen.nl doet dat erg goed).

Momenteel is Jumba gericht op Nederland, maar men laat weten dat een internationale uitrol voor de hand ligt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *