IBM SAGE: grootste computer ooit gemaakt

IBM SAGE
Computers zijn niet meer weg te denken in ons dagelijkse leven. Van de desktop op kantoor tot de smartphone in onze broekzak, rekenkracht in de vorm van een elektronisch kastje is onderdeel van ons doen en laten. Om alles in perspectief te zien, brengen we je 60 jaar terug naar de tijd van de Koude Oorlog en de grootste computer ooit gemaakt, IBM SAGE.

Het SAGE systeem werd in de vorige eeuw ontworpen om een fundamenteel probleem op te lossen. Radarinstallaties in Noord-Amerika hielden de lucht boven de VS in de gaten vanwege de dreiging van Russische bommenwerpers. De intentie was om een netwerk te vormen dat op tijd kon reageren met luchtverdedigingsraketten en interceptors. Geen simpele taak als je nagaat dat honderden radarstations en sensoren over het gehele land verspreid lagen.

IBM SAGE

SAGE werd geboren en was het eerste landelijke computersysteem, de eerste richting het Internet. Het systeem maakte gebruik van de eerste CRT-schermen. Van touch was nog niet echt sprake, de schermen werden namelijk bediend met lichtpennen. Alle huidige luchtverkeersleiding en computerboekingssystemen stammen af van SAGE dat staat voor Semi-Automatic Ground Environment. Gebouwd in 1957 nam deze gigant op twintig verschillende locaties aardig wat ruimte in. De totale kosten waren omgerekend 67 miljard dollar.

Voor de tech-nerds onder ons, SAGE bestond uit 27 computers. Elke computer had een dual core 32 bit CPU gemaakt van 60.000 vacuümbuizen, 175.000 diodes en 12.000 transistoren. Het geheugen bestond uit een magnetische kern met 256k RAM en een kloksnelheid van zes microseconden. De computer woog 300 ton, verbruikte 3 megawatt elektrisch vermogen, verwerkte 75.000 instructies per seconde (IPS) en nam 7000 m2 in beslag!

IBM SAGE

De computers vonden onderdak in betonnen bunkers, ook wel Direction Centers genoemd. Deze centers stonden via telefoonlijnen met elkaar in contact via 1300 baud modems van Bell, de eerste massaproductie modem en de eerste die ASCII ondersteunde.

De Amerikaanse regering trok in 1984 de trekker uit SAGE, een computersysteem die de toekomst inluidde zoals wij die nu kennen. Het was verantwoordelijk voor een groot aantal technologische veranderingen die we nu als vanzelfsprekend beschouwen. (via Scottlocklin)

IBM SAGE

[gv data=”06drBN8nlWg”][/gv]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *