Ideaal: Nederlandse app zoekt een vrije parkeerplek

Parkeren Zoetermeer
Zoetermeer is de eerste stad waar je niet meer zelf hoeft te speuren naar dat ene vrije plekje.

106 uur van ons leven. Dat zijn we gemiddeld kwijt, geloof het of niet, met het zoeken naar een geschikte parkeerplek. Maar dat hoeft niet langer! Tenminste, als je alleen in de buurt van de Dorpsstraat in Zoetermeer wenst te parkeren.

Want het is deze gemeente die als eerste een app van het Nederlandse bedrijf Nedapp gaat toepassen. Daar kun je binnenkort precies zien waar je het dichtste bij je eindbestemming kunt parkeren, en belangrijker: waar er nog vrije plekken zijn. Dat kan zelfs al voordat je van huis bent vertrokken.

De app werkt door middel van Geofencing, waarbij twee onzichtbare lijnen zijn getrokken rond de Dorpsstraat. Als een auto deze passeert, wordt door de app opnieuw gekeken of de gewenste en aangewezen plek nog beschikbaar is. Zo niet, dan krijgt de bestuurder een ander advies. In eerste instantie gaat het om 595 parkeerplekken die door de app worden aangewezen. Later wil Zoetermeer ook zaken als parkeervergunningen en andere producten aan de app koppelen. Al eerder wordt bekeken of ook parkeerplaatsen in het Stadshart kunnen worden toegevoegd.

In oktober is het zo ver: dan is de app te downloaden voor iOS en Android. Laten we hopen dat andere steden dit voorbeeld snel zullen volgen.

Je auto vervolgens ook weer terugvinden doe je tegenwoordig trouwens gemakkelijk met iOS 10. Nu nog een app die het gratis maakt en we zijn helemaal gelukkig.

19 reacties

  1. Wat ben ik toch blij dat ik nog maar zelden hoef te zoeken voor een parkeerplek. Ik kan me goed voorstellen dat dit nuttig kan zijn voor zij die veel in binnensteden moeten zijn.

  2. Laatste keer dat ik probeerde te parkeren was dat onmogelijk omdat een klapm*ng**l zn auto dubbel geparkeerd had. En dat was dus het laatste plekje.
    Op bijna 600 plekken kom je zo 10 tegen die onmogelijk geparkeerd staan. Hoe gaat die app daar rekening mee houden?

  3. Mooiste zou zijn als je kon selecteren op vrije plekken op een hoek. Ik rij namelijk net zolang rondjes tot ik een geschikte plek heb gevonden zonder dat iemand me een deur erin kan kegelen.

  4. Wat ik al perfect vind, zijn die lampjes die rood (bezet) of groen (vrij) aangeven. Volgens mij was het onder de markthal in Rotterdam. Kon je in één oogopslag zien of er in die rij een plekje vrij was.

    Ik weet niet of dit nieuw is hoor maar ik zie het zelden.

  5. In Oslo (en vast wel meer plaatsen) hebben ze een systeem met LEDjes boven de parkeerplekken. Rood is bezet. Groen is vrij.

    De LEDjes zijn zichtbaar van een beste afstand dus je hoeft niet te zoeken.

    Vergeet die app, veel te overbodig naar mijn inziens… gaan mensen weer rijden met het zicht op de telefoon ipv de weg. Al die mensen die altijd tussen de auto’s doorschieten.

  6. Technisch gezien is dit natuurlijk een ongelofelijk simpele app, als de parkeergarages maar doorgeven hoeveel plekken er nog vrij zijn. Daar zit et em in, afspraken maken met Qpark en P1 die er natuurlijk weer grof geld voor willen zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *