iDingetjes worden steeds meer een betaalmiddel op zich

En toch staan er elke keer weer lange rijen
Dat je met je iPhone kan betalen is voor weinigen meer nieuws, maar dat de telefoontjes en tablets steeds gebruikt worden als betaalmiddel op zich is wel opmerkelijk.

Als je vroeger wat gedaan wilde krijgen in Rusland of Oost-Duitsland, hoefde je alleen maar te strooien met Coca-Cola, spijkerbroeken en andere westerse producten. Een slof sigaretten was vaak al genoeg om op de zwarte markt een heel eind te kunnen komen. Tegenwoordig worden deze producten vrij verkocht, en dus verschuift die rol naar Apple’s telefoons en tablets.

In Rome, waar de lonen laag liggen, kost een unlockte iPhone vaak hetzelfde als een maandsalaris voor iemand met een laag inkomen. Het is dus mogelijk om bijvoorbeeld je huishoudster te betalen met een iDingetje, mochten beide partijen dat willen. Een iPhone is dan eerder een investering dan een gebruiksvoorwerp. Daarnaast is het een veiliger om met meerdere iPhones te reizen dan met een grote hoeveelheid valuta, iets waar criminelen ook achter komen.

Op dit moment is de meest populaire telefoon voor dit doel de gouden iPhone 5S. We weten niet of het aan de kleur ligt, maar ze houden hun waarde heel goed. Daarnaast zorgt schaarste voor vraag, en dus gebeurt het geregeld in niet-Westerse landen dat ze voor een aanzienlijke meerprijs ten opzichte van retail van hand wisselen. Een stapel gouden iPhones is letterlijk goud waard in sommige situaties.

Het blijft alleen de vraag of het een wijze investering is. Apple staat er om bekend dat ze geregeld hun producten vernieuwen zonder enige vooraankondiging, waardoor je complete ‘voorraad’ in 1 klap minder waard geworden is. Toch zijn er genoeg mensen die bereid zijn om deze betaling in natura zonder enig probleem te accepteren.

(Via: Businessweek)

Nog geen reacties

  1. Aangezien ze met bijna vast interval een nieuw product uitbrengen (winst optimalisatie etc.) weet je ongeveer wanneer je van je “voorraad” af moet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *