IKEA sloopt IKEAhackers

IKEA sloopt IKEAhackers
Het bleek dat tot voor kort een grote groep mensen druk waren om IKEA meubels op andere manieren in elkaar ze zetten dan IKEA zelf voor ogen had. Dit deelden ze op de site van IKEAhackers, maar dat vond IKEA bij nader inzien toch niet zo leuk.

De site IKEAhackers is al sinds 2006 in de lucht. Inmiddels is het uitgegroeid tot een grote community die alles delen omtrent IKEA meubels. Zo kan je er items vinden over het verfraaien van je IKEA meubels of hoe je bepaalde meubels een totaal andere look kan geven met een accuboor en wat vindingrijkheid.

Nu kwam er een bericht op de site te staan met als kop Big changes coming to IKEAHackers. Het blijkt dan ook dat het moederbedrijf van IKEA een zogeheten cease & desist brief heeft gestuurd. Hierin werd vriendelijk doch dringend verzocht om de naam en het domein van de site voor niks over te dragen aan IKEA.

De site wordt gerund door een vrouwelijke blogger die na de brief een advocaat in heeft geschakeld. Na gesprekken over en weer is het haar toch gelukt om de naam IKEAhackers te houden. Mits ze de site alleen nog maar gebruikt voor non-commerciële doeleinden. Dat betekent dus dat ze op de site geen reclames meer mag vertonen. Uiteindelijk is ze hier mee akkoord gegaan omdat ze zelf ook wel inziet dat het geen zin heeft om een rechtszaak te beginnen met een reus als IKEA.

Ze is alleen bijzonder teleurgesteld in het optreden van IKEA. Op de site wordt dan ook met geen kwaad woord gesproken over IKEA, integendeel zelfs. Ik zie dit zelf dan ook als een grote faal van de meubelgigant. Veel beter hadden ze samen het project op kunnen pakken en hiermee veel positieve publiciteit kunnen genereren Nu lijkt het net alsof IKEA even laat zien wie de baas is en daarbij voorbij gaat aan het feit dat het juist averechts kan werken.

De eigenaar van de blog wil nu een nieuwe site in het leven roepen waarop ze nog wel kan profiteren van de reclame-inkomsten. Die site zal dan alleen onder een andere naam verdergaan. De reclame-inkomsten gebruikt ze dan ook alleen maar om de site in de lucht te houden. Het slimste wat ze kan doen is denk ik IKEAhackers in de lucht houden en deze laten forwarden naar haar nieuwe site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *