iKnife: chirurgisch mes herkent kanker direct

iKnife
Het kost chirurgen ongeveer een half uur om van menselijk weefsel te bepalen of het kankercellen bevat, en deze procedure is lang niet altijd even nauwkeurig. Met een iKnife weet men in 3 seconden al of er kanker aanwezig is. Science!

REIMS

De iKnife, wat staat voor intelligent knife, is een elektronisch chirurgisch mes uit de koker van Dr. Zoltan Takats. Tijdens het snijden met elektronische messen komt er rook vrij, wat doorgaans door een afzuigbuisje wordt afgevoerd. Takats meende echter dat er té waardevolle biologische data in de rook zit, en besloot dit op te vangen in een geïntegreerd analyseapparaat. Ze noemen zulks: Rapid evaporative ionization mass spectrometry (REIMS).

Metabolieten

Door middel van de analyse van metabolieten weet men in 3 seconden al of er kankercellen in het gesneden weefsel zit. Hierdoor kan men opereren en tegelijkertijd zo min mogelijk gezond weefsel wegsnijden. De iKnife is inmiddels op 302 patiënten getest. Voor een uitgebreid verslag, check Science Translational Medicine.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *