‘iMac Pro is met een prijs van 5.000 dollar niet duur’

iMac
Bij een gemiddelde consument schiet de prijs van zo’n iMac Pro wellicht in het verkeerde keelgat, maar mensen met verstand van zaken denken hier heel anders over.

Deze week kondigde Apple een aantal nieuwe producten aan, waaronder de iMac Pro. Een ultieme computer met een ultiem prijskaartje. In Nederland gaat de computer zeker 5.000 euro kosten en dat is geen misselijk bedrag. Je krijgt hier dan ook wel wat voor terug. De iMac Pro komt met een 27-inch 5K display, 32 GB aan RAM geheugen en 1 TB SSD opslag.

Imgur-gebruiker squaruss ging op onderzoek uit en bouwde zelf een PC in elkaar middels een configurator. Zijn conclusie: de iMac Pro is helemaal niet overpriced. Sterker nog, zijn samenstelling voor een Lenovo-computer kwam uit op een bedrag van meer dan 5.000 dollar. Dit is zonder een scherm. Een Dell 5k monitor schroeft de prijs nog verder op en het totaalbedrag ging over de 7.000 dollar heen. Ruim 2.000 dollar duurder dan de iMac Pro.

De prijs van de iMac Pro is dus enigszins te verantwoorden. De prijzen van onderdelen in de PC-wereld veranderen echter snel, aangezien jaarlijks nieuwe technologie op de markt komt. Het kan dus goed zijn dat de iMac Pro over een niet al te lange tijd wordt ingehaald door de reguliere PC-markt als het gaat om een goedkopere prijs.

'iMac Pro is met een prijs van 5.000 dollar niet duur'

6 reacties

 1. Die kerel die dit heeft samengesteld is niet goed!

  Quadro kaart moet zijn een rx580 scheelt 1700 eu, ecc ram is niet nodig voor een desktop, en een dual cpu moederbord slaat ook nergens op.

  Ook een 1300 watt voeding en een server gigabit kaart is kansloos…

  Je kan als je zelf een systeem bouwt makkelijk onder die prijs komen.

  • @napo: volgens mij mis je het punt …

   het is een vergelijking met de SNELSTE optie van de concurent ten opzichte van de imac. Sterker nog … de directe concurent ( mbt terraflops .. bandwith etc etc ) van de imac vega gpu is de Nvdia GP100.

   Een gaming computer met de gp100 is ook 6000 a 7000 dollar.

   Natuurlijk kan je die gp100 door een gtx 1070 vervangen …. maar nogmaals … dat is niet het punt van deze vergelijking.

   Wat zou die lenovo kosten met een GP100 optie ??

   • @dgh74: Leuk dat zelf bouwen, maar door de massa inkoop van de IMac Pro producten, zijn de onderdelen voordeliger. Dus trek van elk onderdeel, of van het geheel een marge af en ik denk, dat je dat onder die $5.000,= uitkomt.

    • @Orichy: eeeeeh … wie is hier zelf aan het bouwen ? Gaat hier om zelf SAMENSTELLEN bij ook een grote producent ( lenovo is geen kleintje en heeft ook massa inkoop ). Het is niet zo dat er miljoenen IMAC pro’s verkocht gaan worden hoor.

     Zelf bouwen is onderdelen los kopen en dan zelf in elkaar schroeven … losse retail onderdelen zijn bijna altijd duurder als je DEZELFDE onderdelen los koopt.

     Je kan alles met appels en peren vergelijken … nogmaals het gaat hier om een vergelijking tussen high end KANT EN KLAAR systemen. En dan is die imac niet zo gek geprijst !!

     Natuurlijk barste de de discussie meteen los toen mensen hoorde over een apple systeem van 5000 dollar. Tuurlijk meteen ” schandalig dat apple “. Maar als je ECHT gaat vergelijken en je een beetje nadenkt … valt ut wel mee.

     Men moet ook eens goed inzien dat dit een all in one is. En verschrikkelijk compact. Kwa techniek is meer te vergelijken met een laptop dan een gewone desktop met kast. Niet helemaal natuurlijk … maar hoop dat je me vergelijking snapt. Koopeens een MSI of ASUS gameing laptop met de hoogste specs mogelijk. Kom je ook aan de 6 tot zelfs 7 duizend euro.

     Natuurlijk ga ik dit bedrag ook niet neerleggen. Maar het laat wel mooi zien hoe mensen domweg maar dingen roepen omdat ze een bedrag zien.

 2. De mensen die een iMac pro te duur vinden snappen überhaupt niet in wat voor segment/sector het apparaat valt. In de professionele wereld is het bijna een standaard om die bedragen te vragen. Zeker voor grafisch werk met o.a. high end video-editing, 3D graphics & rendering. Daarvoor had je bijna altijd een ‘windows’ computer nodig. Natuurlijk heb je die afvalbak van Apple ook nog voor dit segment maar dat dezelfde soort krachten nu in een iMac worden gestopt kan ik alleen maar toejuichen. Mooi ding.

 3. Tussen het kunnen vragen en de werkelijke kosten zit een winstmarge en merkstatusmarge, al met al kun je proberen dit zelf na te bouwen, maar dan moet je ook beide marge’s van jouw prijs af trekken, om tot de juiste conclusie te komen.
  Dat de IMac Pro misschien die prijs wel verdient, maar dat de prijs prijstechnisch te hoog ligt.
  Ik zou het nooit voor betalen, maar leuk speelgoed is het wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *