In 1 gram DNA past 1 miljard terabyte aan data, weet Microsoft

DNA
Iets meer dan een megabyte, kon je vroeger op je diskette opslaan. Maar in een druppel DNA past een miljoen keer een miljard keer zo veel.

…Als ik dat goed heb uitgerekend, ten minste? Dan kom je op een getal dat in het Engels quadrillion heet en in het Nederlands een kwadriljoen. Een kwadriljoen megabyte, oftewel een zettabyte. Die hoeveelheid data past, in theorie, in een enkele druppel DNA. En DNA heeft nog een ander belangrijk voordeel: data blijft tussen de duizend en tienduizend jaar lang onbeschadigd bewaard (dat is nog geen 13,8 miljard jaar, natuurlijk. Maar toch.)

Het zijn deze voordelen die Microsoft er toe bewogen om tien miljoen (dat klinkt dan meteen weer als heel weinig) strengen custom-made DNA te kopen van het bedrijf Twist Bioscience. Microsoft wil ze gebruiken om onderzoek te doen naar de mogelijkheden omtrent data-opslag. Dat meldt onder andere Ars Technica. Twist Bioscience heeft zelf een persbericht naar buiten gebracht over de verkoop.

Proof of concept is er al. Twist, dat het DNA aan Microsoft levert, heeft zelf een machine ontwikkeld die strengen op maat kan maken en ook weer kan uitlezen. De kosten voor met name het uitlezen zijn nu echter nog veel te hoog om het een realistisch alternatief voor andere methoden van data-opslag te maken. Microsoft wil daar verandering in brengen, zo laat het bedrijf in een statement weten.

Afgelopen herfst heeft er in samenwerking met Twist al een test plaatsgevonden. Daarbij slaagde men er in 100% van de data uit te lezen.

De totale wereldwijde vraag naar data-opslag voor volgend jaar wordt door Microsoft geschat op ongeveer 16 zettabyte. Oftewel: alle data van de wereld past, in theorie, in een koffiekopje. Het daar daadwerkelijk in stoppen is misschien toekomstmuziek, maar zeker interessant genoeg om te onderzoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *