In 2015 waren selfies dodelijker dan haaien [video]

Rusland selfie
Als 2014 het jaar van de selfie was, dan is 2015 misschien wel het jaar van de ultimate selfie. Soms heeft die vorm van fotografie een dodelijke afloop. Een overzicht.

Dit jaar stierven er in Rusland twee mensen die in het Oeral-gebergte een selfie namen terwijl ze de pin van een handgranaat hadden getrokken. Een andere Rus kwam om het leven toen hij een selfie maakte terwijl hij aan de Moskou-brug hing. Nog niet zo lang geleden viel een jongen van het dak terwijl hij probeerde een foto te maken voor op Instagram. Zijn pagina staat vol met foto’s van hem op verschillende daken in het stadje Vologda.

Dankzij deze en andere incidenten waarschuwt Rusland nu officieel voor het uithalen van rare toeren bij het maken van selfies en is begonnen met een campagne die zich laat vertalen naar ‘selfies nemen kan je je leven kosten’. In een speciale brochure wordt onder meer uitgelegd waarom het onverstandig is jezelf te fotograferen terwijl je een wapen gebruikt.

Natuurlijk is Rusland niet het enige land waar mensen en masse proberen het meest badass kiekje te nemen. Zo probeerde een Amerikaanse man onlangs een selfie te nemen met zijn gun. Hij schoot zichzelf in de nek en overleed. In verschillende natuurparken in de Verenigde Staten wordt inmiddels gewaarschuwd tegen het nemen van te grote risico’s bij het maken van foto’s. In Yellowstone National Park werden bijvoorbeeld vijf mensen aangevallen door een bizon omdat ze te dicht bij kwamen. Dat leidde niet tot doden, maar wel tot enkele zwaargewonden.

Dit jaar zijn er ten minste 12 mensen om het leven gekomen terwijl ze bizarre stunts probeerden vast te leggen met hun smartphone. Daarmee zijn selfies officieel 50% dodelijker dan haaienaanvallen: in 2015 kosten die aan slechts acht mensen het leven.

Volgens Lee Thompson, die enkele bijzondere (maar volgens hem volstrekt veilige) selfies maakte om zijn reisorganisatie te promoten (hieronder zie je hem op het Jezusbeeld in Rio), is het een gevaarlijke trend.

Lee Thompson

“I’m not a serial selfie-taker – this shot was to publicise my business. It was the shot I knew I had to get because people love selfies. Be creative with your pictures but don’t put yourself in danger.”

Volgens een onderzoek van Ohio State University zeggen de foto’s die iemand op social media plaatst veel over zijn of haar persoonlijkheid. Honderden testen werden afgenomen die lieten zien dat mensen die veel selfies posten veel hoger scoren op trekken van narcisme en andere psychologische stoornissen.

Onderstaande video bevat een compilatie van de ’25 gevaarlijkste selfies ooit’. Hij is meer dan 20 miljoen keer bekeken. Te zien is onder meer hoe een man een selfie neemt terwijl hij wordt aangevallen door een stier. In de video worden ook verschillende selfies met haaien ontmaskert als fake. Interessant contrast: selfies zijn inmiddels dodelijker dan haaien, maar een selfie maken met een haai gaat zelfs de durffotografen te ver.

[gv data=”A_aPgPq6hMM”][/gv]

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *