In 2020 gaan we weer supersonisch vliegen

supersonisch vliegen met de XB-1
Komt het supersonische vliegen weer terug?

Best gek, in de jaren 70 vloog je met de Concorde binnen 4 uur naar New York. Nu doe je er twee keer zo lang over. En welk vliegtuig je ook neemt. De reusachtige A380 of een Boeing Dreamliner, bij allemaal vlieg je ruim 900 kilometer per uur.

De Concorde vloog met ruim 2000 kilometer per uur door de lucht. Deze technologie dateert nota bene uit jaren 60. De Concorde heeft tientallen jaren rondgevlogen.

Beproefde techniek, maar met een paar enorme nadelen. Zo kost supersonisch vliegen enorm veel brandstof en is het geluid van het passeren van de geluidsbarrière nog al hinderlijk. Als je deze nadelen kunt oplossen, is dan supersonisch vliegen weer haalbaar?

Die vraag stelde Blake Scholl baas van starup Boom zich. En hij kwam al snel tot de conclusie dat het tijd werd supersonisch vliegen opnieuw op de kaart te gaan zetten.

Boom werkt samen met Virgin aan het supersonisch vliegtuig XB-1. Er zijn nog wel een paar hordes te nemen. Zo maken de vliegtuigen nog steeds veel herrie. En hoewel de vliegtuigen lichter en steviger zijn, slurpen de motoren nog steeds kerosine dat het een lieve lust is.

Toch hoopt Boom dat je vanaf 2020 voor 5000 euro van Londen naar New York kunt vliegen in minder dan 4 uur. In Japan werken ze ook aan een supersonisch vliegtuig.

Deze mini-documentaire over de opkomst en ondergang van de Concorde is trouwens zeer de moeite waard.

[gv data=”a_wuykzfFzE”][/gv]

5 reacties

 1. Het idee klinkt zeker aanlokkelijk: binnen 4 uur naar NY. Kun je nagaan hoe kort Amsterdam – Jakarta kan worden. Hopelijk zal het ze niet vergaan als de Concorde destijds in Frankrijk, ook al was het niet echt de schuld van Concorde.

  Maar godmiljaar, die prijskaart: Daarvoor kan ik met een beetje moeite 5 tickets naar Jakarta voor kopen in t hoogseizoen.

 2. Hoezo oplossen? Het brandstofverbruik is 1 ding, maar hoe ga je de knal van de geluidsmuur wegtoveren? Er is een reden dat de Concorde niet over land vloog, en dit was de enige reden.

 3. Ze zeggen zoveel ….
  We zouden nu allang tripjes buiten de dampkring doen en alle tickets waren al verkocht.
  Inmiddels is nog NIET 1 van die projecten werkelijkheid geworden.

  Dit is ook weer zo’n hersenspinsel en wordt in 3 jaar tijd echt niet gerealiseerd !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *