In 2020 geen terugleversubsidie op zonne-energie

salderingsregeling-zonnepanelen-verlengd
Salderingsregeling zonnepanelen met een jaar verlengd.

Minister Wiebes heeft vandaag aan de Tweede Kamer laten weten dat de salderingsregeling voor zonnepanelen toch niet per 1 januari 2020 wordt afgeschaft. De bewindsman geeft aan dat hij tijdens de voorbereiding van de wijzigingen praktische complicaties is tegengekomen. Hierdoor zou invoering per 2020 niet haalbaar meer zijn. Hij geeft in zijn brief (PDF) aan dat hij het voorstel voor de wisseling uiterlijk aan het eind van dit kwartaal uitgewerkt wil hebben. Als alles dan op tijd wordt verwerkt, goedgekeurd en voorbereid kan het voorstel volgens hem per 1 januari 2021 wet worden.

De salderingsregeling is populair onder de bezitters van zonnepanelen. Deze regeling maakt het namelijk mogelijk dat de energie die met zonnepanelen wordt opgewekt wordt verrekend met de energie die de bezitter van zonnepanelen gebruikt. Deze teruggave geldt voor het hele bedrag, inclusief BTW en belastingen. Als de eigenaren van zonnepanelen meer opwekken dan ze verbruiken krijgen zij zelfs betaald voor de extra KWH die zij leveren. In 2017 besloot de voorganger van Wiebes, minister Kamp, dat de salderingsregeling te weinig rendement had. De regeling was volgens hem -en later volgens Wiebes- te duur voor het aantal ton aan minder CO2 uitstoot. De terugverdientijd van zonnepanelen bedraagt onder de salderingsregeling gemiddeld 4 jaar. Onder de terugkeersubsidie zou dit 7 jaar moeten worden. Dit is volgens minister Wiebes de acceptabele terugverdientijd waarin mensen willen investeren.

Overigens kwam er in het originele voorstel een overgangsregeling voor eigenaren van bestaande zonnepanelen. Vraag is nu of die regeling in het nieuwe voorstel in stand blijft. De minister geeft wel aan dat hij voor particulieren en de energiesector een uitzonderingspositie wil houden in het nieuwe voorstel. In ieder geval kunnen mensen die nu zonnepanelen bezitten of die snel willen laten plaatsen nog een jaartje langer van het voordeel genieten. Hier lees je nog een aantal tips waarmee je rekening kunt houden als je zonnepanelen koopt. Nu maar hopen dat met al die voordelen de energie van de zon niet opgebruikt is tegen 2021.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *