In beeld gebracht: de stilste plekken op aarde

Anechoic test chamber
Behoefte aan wat rust en stilte? Dan moet je eens plaatsnemen in een zogenaamde dode kamer. Al het geluid wordt daar maximaal geabsorbeerd; er worden dus geen geluiden gereflecteerd. We zetten een aantal zeer mooie foto’s van dit soort kamers op een rijtje.

Dode kamers (of anechoïsche kamers) worden gebruikt voor het verrichten van akoestische metingen. Zoals je op de foto’s kan zien is dat niet alleen voor luidsprekers, microfoons en ander klein grut, maar ook voor vliegtuigen en raketten.

Een dode kamer is niet alleen geïsoleerd van de omgeving maar van binnen ook bekleed met absorberend materiaal in de vorm van punten, gevuld met schuim of steenwol. Toch jammer dat je de V12 motoren van die Ferrari’s niet kan horen brullen.

In Nederland is een (grote) dode kamer te vinden bij ESA in Noordwijk. Die wordt gebruikt voor het testen van antennes. (via: io9.com)

[lg_folder folder=”0_Divers/Stilste_plekken_ter_wereld/” count=”8″ cols=”4″ paging=”true”]

Nog geen reacties

  1. Leuk die feauteaux, maar hier wil je natuurlijk gewoon een keer in zitten en een gesprek oid. voeren. Wanneer is de open dag in Noordwijk?

  2. Hmm, wat testen ze dan eigenljik in zo’n ruimte? Er staan complete vliegtuigen in, maar die zullen ze toch niet testen op geluidsproductie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *