In deze Europese stad houden ze je in de gaten

In deze Europese stad houden ze je in de gaten
Wegblijven als je niet gezien wil worden.

Met regelmaat hoor je spookverhalen over onder andere China, waar de overheid je door middel van camera’s persoonlijk kan volgen. Dat heb je hier in het Westen niet. Toch? Fout! Ook hier is de kans groot dat er dergelijke technologieën gaan komen en misschien nog dichterbij dan je dacht.

In het Verenigd Koninkrijk werkt de politie deze week als proef met slimme technologie. Het gaat om een gedeelte in het centrum van Londen. Speciale camera’s in de Britse hoofstad zijn in staat om gezichten van mensen te herkennen. De politie onderneemt deze proef in de buurt van Soho, Piccadilly Circus en het Leicester Square vandaag en morgen. De politie zoekt publieke proefkonijnen die mee willen werken aan het experiment. De politie heeft geen publieke camera’s opgehangen, zodat mensen niet zomaar gefilmd kunnen worden. Desondanks veroordeelt waakhond voor de privacy, Big Brother Watch, het gebruik van de technologie.

Nu zijn het nog vrijwillige proefpersonen die de techniek testen. De kans bestaat echter dat na de nodige nieuwe wetten, ook camera’s in het publiek door middel van software bepaalde personen kunnen volgen. De politie wil met deze techniek onder meer criminelen sneller opsporen. Een gezicht dat een match heeft in het systeem van de politie, laat direct de alarmbellen rinkelen, wat opsporing makkelijker maakt. (via BBC)

Nog geen reacties

  1. Om dit verhaal eens in een zeker perspectief te plaatsen: Londen heeft anno nu ongeveer vier keer zo veel ‘CCTV’ observatiecamera’s in de stad hangen, als dat schrijver George Orwell dik 70 jaar geleden voorspelde toen hij z’n boek ‘1984’ schreef.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *