In Stadskanaal komt het internet straks uit je stopcontact

In Stadskanaal komt het internet straks uit je stopcontact
Glasvezel? Ziggo pls.

We hebben het soms te doen met onze bezoekers in rurale gebieden. Constant nieuws lezen over steeds sneller wordend internet, terwijl de gemeente niet de moeite neemt om even een glasvezellijntje naar je voordeur te trekken. De gemeente Stadskanaal heeft daar samen met Enexis iets op gevonden: snel internet via het stopcontact.

60 Mbps

Dit wordt gerealiseerd door gebruik te maken van het gelijkspanningsnet, waarin veel minder tot geen sprake is van storingsgevoeligheid voor datacommunicatie. In de pilot in Vledderveen is het streven een minimale snelheid van 60 Mb per seconde upload- en downloadsnelheid te halen.

Het geschikt maken van het openbare verlichtingsnet voor gelijkspanning en internet heeft volgens de gemeente en Enexis ook een aantal andere voordelen ten opzichte van wisselspanning. Zo is het goedkoper in aanschaf en onderhoud, veiliger en zijn er lagere arbeidskosten en lager energieverbruik mee gemoeid.

Mocht het project slagen, dan ontstaat volgens de gemeente een interessante mogelijkheid voor digitale ontsluiting van het buitengebied. We zijn benieuwd of het ongebalanceerde en onafgeschermde elektriciteitsnet het aankan.

Eén reactie

  1. Openbaar verlichtingsnet – gelijkspanning ?!?!
    De meeste stopcontacten in mijn buurt draaien wisselspanning. En mocht je het oog hebben op de hoogspanning – check dan voor de lol even wat voor verliezen dat geeft bij transport over enige lengte.
    Ik gun ze in Stadskanaal vlot internet. Als er ergens gelijkspanningskabels liggen, moeten ze die er zeker voor gebruiken. Maar waar vind je die?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *