In welke gebieden krijg jij eindelijk echt snel internet?

Auteur: , 1 Reactie
KPN-vervangt-koper-door-glasvezel

KPN stopt her en der koperupdate als er glasvezel beschikbaar is.

Het grootste deel van de kabelnetwerken van KPN bestaat nu uit zogenoemde kopernetwerken. Over deze koperdraden wordt de internetverbinding via elektrische stroomimpulsen geregeld. Dit heeft tot gevolg dat het signaal zwakker wordt als je verder van de wijkcentrale afwoont. Ook is de hoeveelheid elektrische impulsen die door 1 koperkabel kan beperkt, dus wordt het internet langzamer als er meer gebruikers hun verbinding met dezelfde kabel maken.

Glasvezel brengt het internetsignaal voort door middel van licht. Nu ligt de lichtsnelheid enorm hoog en je kunt door glasvezel zoveel licht sturen als je wilt. Hierdoor is het internet dus veel sneller. Toch kiezen veel mensen ervoor om het kopernetwerk te blijven gebruiken omdat dit goedkoper is of omdat ze niet weten dat ze al glasvezel kunnen gebruiken. Men is namelijk al jaren bezig om heel Nederland van glasvezel te voorzien. KPN heeft nu in veel gebieden een glasvezelnetwerk en een kopernetwerk. Tot 1 oktober was KPN verplicht om de koperlijnen te blijven gebruiken. In een besluit heeft de ACM bekend gemaakt dat KPN dat niet meer verplicht is. Als zij concurrenten voldoende mogelijkheden geeft om van haar netwerk gebruik te blijven maken mag zij het kopernetwerk afkoppelen als er glasvezel beschikbaar is.

KPN is hier duidelijk op ingesprongen. Zij is daadwerkelijk van plan om nu vaart te maken met de overstap van koperkabel naar glasvezel. Om te analyseren wat de gevolgen hiervan zijn gaat KPN bij wijze van proef per 1 april 2020 de koperkabeldiensten stoppen in zes gebieden: Zwolle Stadshagen, Amsterdam IJburg, Bergeijk, Eibergen, Eersel-Centrum en Bennekom. Het is de bedoeling de trend daarna snel door te zetten naar de overige gebieden. Ook wil KPN de verdere plaatsing van glasvezel versnellen, zodat uiteindelijk het hele kopernet overbodig is.

Of deze wijzigingen gevolgen hebben voor de inhoud en/of prijs van de abonnementen van klanten is nog niet bekend. Hopelijk is de storingsgevoeligheid in de afgelopen jaren in ieder geval wat afgenomen.1 reactie

“Of deze wijzigingen gevolgen hebben voor de inhoud en/of prijs van de abonnementen van klanten is nog niet bekend.”

(/sarcasme on)Nee, ze doen het voor niks natuurlijk.(/sarcasme off)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).