India verbiedt gratis internet van Facebook


Dus je krijgt een cadeautje van Facebook en dan verbied je dat. Kthxbai.

Facebook wil het internet ook brengen naar de onderontwikkelde landen in deze wereld. Dus sluit Mark Zuckerberg deals met telefoonmaatschappijen om internet gratis aan hun abonnees te kunnen aanbieden. Maar dat mag dus niet van India.

Nu denk je: ‘vreemd, kijk een gegeven paard niet in de mond/bek.’ Maar eigenlijk heeft de Indiase toezichthouder gewoon een goed punt. Facebook wil namelijk maar een beperkt deel van het internet gratis aanbieden. En ja, dat is raar. Want wie bepaalt er welke pagina’s er gratis te zien zijn, en welke geld moeten kosten. Is de netneutraliteit dan nog wel gewaarborgd? Stel je voor dat je de site van een concurrent gewoon even kunt laten blokkeren.

Het gratis internet werd sinds dit jaar aangeboden via provider Reliance. De sites die je kon bezoeken waren onder meer Facebook, Facebook Messenger, BBC News, Wikipedia, Bing, AccuWeather, en de sites van verschillende gezondheidsdiensten.

De toezichthouders en Reliance gaan nu samen uitzoeken of het gratis internet op termijn weer aangezet kan worden. Tot die tijd is het hele internet beschikbaar, maar ja, dat kost wel geld.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *