India verbiedt gratis internet definitief


Facebook mag geen gratis internet aanbieden in India.

Onlangs was er al nieuws vanuit India. De opkomende economie vond het maar niets dat Mark Zuckerberg en de zijnen gratis internet gingen aanbieden in het land. De dienst werd toen ook voorlopig verboden. Dat voorlopige verbod is inmiddels omgezet in een definitief verbod (PDF).

Maar waarom was er ook alweer iets mis met het gratis internet van Facebook? Geheel tegen de verwachtingen in – zegt de westerling – dacht de Indiase overheid wel aan de burger. Het internet zoals Facebook het wil aanbieden heeft een probleem met de netneutraliteit. Facebook wil namelijk maar een deel van het internet gratis doorgeven. Dat omvat enerzijds wel pagina’s van algemeen nut, maar verder eigenlijk alleen maar pagina’s van Facebook en vrienden (lees: adverteerders) van Facebook.

En tja, dat houdt dus in dat je een eenzijdig beeld van de buitenwereld krijgt. En volgens de Indiase ambtenaren ben je dan beter af zonder internet. Iets waar Facebook het uiteraard niet mee eens is. Zuckerberg zegt dat het totaal onhaalbaar is om het hele internet gratis toegankelijk te maken. Daar heeft hij natuurlijk wel een punt. Desondanks is het goed dat er nog geen Noord Koreaanse toestanden kunnen plaatsvinden in India, want het is juist in opkomende economien belangrijk om ongeremd kennis te kunnen nemen van al het nieuws.

Eén reactie

  1. Waarom kan je geen volledig internet aanbieden maar wel een gefilterd internet? Waar zit het verschil in.

    Ik vind dat india het goed doet. Alle bedrijven denken alleen maar om geld te verdienen, en facebook is niet anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *