Infographic: de ongeremde opkomst van vinyl

Infographic: de ongeremde opkomst van vinyl
De LP leeft!

Grote zwarte schijven met lijntjes waar je muziek uit krijgt door er een naald op te leggen. 50 jaar geleden was er haast geen andere manier om als consument muziek te kopen en thuis af te spelen. Met de opkomst van de cassetteband, de CD en niet veel later de MP3 leek de langspeelplaat (LP voor intimi) zo goed als uitgestorven, totdat er aan het begin van dit decennium weer een wederopstanding plaatsvond en de LP vandaag de dag populairder is dan ooit. En je weet dat er een markt voor is als zelfs Philips weer retro LP-spelers op de markt brengt.

Hoe die analoge opmars er precies uitziet? Laura Creed van Superfi heeft de cijfers in een overzichtelijke infographic verzameld en afgezet tegen de cijfers van digitale muziek. Check hem hieronder. (HIER in het groot.)

Inforgaphic: de opkomst van vinyl

Nog geen reacties

  1. Ik koop ook nog steeds vrij veel muziek op vinyl. Er zijn steeds meer platenlabels waar je de keuze hebt uit een cd, of een lp. Niet zelden bieden ze ook een luxe editie aan waarbij je, als je de lp koopt, voor een paar euro extra er de muziek op een cd bij krijgt, zodat je die bijv. kunt rippen voor je iPod of op de telefoon. Het Nederlandse Excelsior Recordings bijvoorbeeld, doet dit al jaren.

  2. Zie het ook gebeuren in de muziekwinkels. Complete verbouwingen om ruimte te maken voor een LP-hoek. Ondanks dat de echte kwaliteit van de muziek minder is op een LP geeft het wel een bepaalde sfeer. Zelf groot liefhebber van vrijwel alle muziek uit de jaren 60 en 70 dus zeker met die platen heeft het wel iets speciaals. Ikzelf heb nog niet de stap gemaakt naar de LP maar mijn zus wel en die heeft het bijna als een hobby om in allemaal kleine platenzaakjes mooie originele platen te scoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *