ING gaat klantgegevens verkopen aan adverteerders

ING gaat klantgegevens verkopen aan adverteerders
Welkom in 1984, lezers.

In het Financieel Dagblad laat ING-topman Hans Hagenaars weten dat de bank betalingsdata van ING-klanten – zo’n 4,3 miljoen in Nederland – wil gaan gebruiken om op maat gesneden advertenties te tonen. Een variatie op wat adverteergiganten als Google al jaren doen op basis van je internetactiviteiten. Want de ING weet donders goed: aan big data kan grof geld worden verdiend. Bovendien, privacy is toch maar een luxe artikel.

Hagenaars zegt in de krant dat ze niet alleen weten waaraan mensen hun geld uitgeven, ze weten ook waar ze dat doen. Het big data-team van de ING (ja, ’s lands grootste bank heeft een big data-team) zal straks uit analyses opmaken welke bedrijven een maatwerk-advertentie aan de klant kunnen tonen. Voorbeeld: de bank ziet of een klant meer voor zijn energie- danwel telefoonrekening betaalt in vergelijking met wijkbewoners. Vervolgens kunnen ze de klant een aanbieding van een andere leverancier doen.

Jup. De staatsbank gaat met uw persoonsgegevens aan de haal. Hagenaars zegt tegen het FD dat ze er vanuit gaan dat het een privacyshitstorm zal opleveren, maat dat nemen ze voor lief. Wel, we weten hoe het Equens is vergaan toen ze het lumineuze idee kregen onze pintransacties te verkopen. Dat plan werd afgeschoten wegens totaalhysterie. Navraag bij de ING leert dat er wel een opt-out komt.

Succes met de damagecontrol, INGwebcare. (Ze zijn ook op Apparata actief, u kunt HIER een boodschap voor ze achterlaten)

3 reacties

  1. En daarom ga ik opzoek naar een andere bank. Alsof de shitload aan storingen bij internetbankieren nog niet voldoende reden was om over te stappen. Vooralsnog heb je de keus om mee te doen of niet, maar het feit dat een bank het in zijn hoofd haalt dit te doen zegt voor mij genoeg over hoe ze over hun klanten denken. Ze zakken er maar in. Als of ze nog niet genoeg geld verdienen…

  2. En zo wordt een bank ongeloofwaardig en worden alle cyberaanvallen op deze bank en alle toekomstige idioten, die dit soort praktijken in hun hoofd halen, gerechtvaardigd en dus niet meer strafbaar. Leg die hele bank en zijn netwerk maar plat, deze hufterigheid is alleen te bestrijden, met degelijk ontneming van de middelen, waarmee ze handelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *