ING lanceert contactloos betalen volgende maand

ING betaalpas contactloos betalen
Vanaf 15 april aanstaande kunnen klanten van ING, als ze de juiste pas hebben, contactloos betalen. Oftewel, even met je pasje zwaaien je hebt afgerekend. Geen gedoe meer met lastige pincodes en andere ongein.

Mensen die in het bezit zijn van het nieuwste type pinpas van ING kunnen vanaf 15 maart contactloos betalen bij winkeliers die beschikken over geschikte apparatuur. Je kan zien of een betaalpas of betaalautomaat geschikt is door te kijken of het speciale logo aanwezig is. Dat logo is nog het best te omschrijven als een verticaal WiFi-logo.

ING is afgelopen zomer al begonnen met het verstrekken van passen die geschikt zijn voor contactloos betalen en momenteel zijn er al ruim vier miljoen verstrekt in Nederland, dat houdt in dat meer dan de helft van de passen van ING al geschikt is.

Uiteraard zitten er wel enkele beveiligingen/beperkingen in dit systeem gebouwd. Zo kan je zonder pincode maximaal 25 euro per keer afrekenen en als je in korte tijd voor meer dan 50 euro uitgaven doet dan moet je ook je pincode invoeren. Het is dus niet mogelijk om met een gejatte pinpas hele grote aankopen te doen.

Zo werkt het

  • U houdt uw Betaalpas kort tegen de betaalautomaat aan
  • Op het scherm van de automaat ziet u of de betaling is geslaagd
  • De betaling is direct zichtbaar in Mijn ING en de Mobiel Bankieren App

Het zal vanaf april in elk geval mogelijk zijn om contactloos te betalen bij de winkelformules Kiosk, Broodzaak en Julia’s die te vinden zijn op NS stations.

ABN Amro en Triodos Bank gaan hetzelfde systeem gebruiken en verstrekken ook betaalpassen aan hun klanten waarmee straks contactloos betaald kan worden. Rabobank doet het iets anders en wil klanten contactloos laten betalen via hun mobiele telefoon.

Geen zin in zo’n pas waarmee je zonder pincode kan betalen? Dan is het gelukkig mogelijk om deze functie uit te zetten via Mijn ING. En dat is misschien maar goed ook, want er zijn mensen die beweren dat het mogelijk is om dit soort betaalpassen af te luisteren.

Laten we in elk geval hopen dat dit systeem van ING minder storingen kent dan internetbankieren.

In onderstaande video wordt haarfijn uitgelegd hoe dit systeem werkt. Zowel voor ING, ABN Amro als Triodos Bank.

[gv data=”lYzeUFGzTfs”][/gv]

4 reacties

  1. “want er zijn mensen die beweren dat het mogelijk is om dit soort betaalpassen af te luisteren.”

    Het is RFID, het is zonder enige twijfel af te luisteren. Maar neem bijvoorbeeld een mobiele pin en een volle bus, iemand hoeft maar tegen je aan te staan en hij kan 25 euro van je rekening trekken. Een portemonee met een anti RFID laag zorgt er voor dat je pasje niet kan worden uitgelezen.

      • @robertr: Het zal idd NFC zijn, niet dat het heel veel uit maakt, als er iemand naast je komt staan met een scanner kan hij de kaart uitlezen. Dit zal wel beveiligd zijn, maar ik kan me niet voorstellen dat het moeilijk te kraken/kopieren is.

    • @MrSkyline: Ik kan me jouw zorgen wel voorstellen. Gezien het geringe rendement voor een fraudeur is de kans dat fraude voorkomt echter heel beperkt. Om met een betaalautomaat geld (maximaal 25 euro) af te schrijven moet de kwaadwillende namelijk veel moeite doen. De leesafstand tussen betaalpas en betaalautomaat is heel klein (namelijk enkele centimeters). Het is daarom niet waarschijnlijk dat een fraudeur in staat is om op deze manier geld te stelen. Daarbij geldt: omdat voor een betaalautomaat een zakelijke rekening nodig is, is de fraudeur direct te achterhalen.

      Wanneer je merkt dat er een bedrag is afgeschreven zonder jouw toestemming, neem dan direct contact op met de Alarmlijn (020 22 888 00). Is jouw Betaalpas door iemand anders gebruikt voor contactloos betalen zonder pincode? Dan vergoeden wij het bedrag dat door deze betalingen is afgeboekt. Hiervoor heb je geen eigen risico. ^Marlies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *