Inloggen op systeem hulpdiensten levert 40 uur taakstraf op

Acces granted
Stel, je vindt op internet per toeval de inloggegevens van het systeem van de hulpdiensten. Zou je contact opnemen en het lek melden? Of toch eerst even een kijkje nemen?

Het overkwam een hobbyfotograaf en hij koos voor optie nummer twee. Dat had hij beter niet kunnen doen, want hij werd vandaag veroordeeld wegens computervredebreuk en kreeg een taakstraf van 40 uur opgelegd. Om te voorkomen dat hij het nog eens in zijn hoofd haalt kreeg hij er van de rechter ook nog een even lange voorwaardelijke straf bij.

De 22-jarige man uit het Brabantse Drunen heeft een hobby die sommigen misschien eigenaardig zullen vinden: hij maakt foto’s van van incidenten en plaatst die op zijn website. Per toeval vond hij de gegevens van het Landelijk Crisis Management Systeem (LCMS) op een website. Het LCMS wordt gebruikt door de hulpdiensten om informatie over rampen, incidenten en ongelukken onderling te delen. Naar eigen zeggen hoefde hij slechts drie minuten te Googelen om de gegevens te vinden. In het systeem vond hij een melding over de ontsnapping van een zware crimineel en hij deelde daar screenshots van in een Whatsapp-groep. Drie dagen later stond er een arrestatieteam voor zijn deur.

Volgens zijn advocaat is er van computervredebreuk geen sprake: zijn cliënt heeft niemand gehackt, maar vond de gegevens op een openbare site, betoogt hij. De rechter vond die uitleg onvoldoende en oordeelde dat hij had kunnen weten dat hij de gevonden gegevens niet mocht gebruiken.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *