Intel legt de lat hoger met 10-core chip

Intel
Voor het eerst een dekstop-PC met daarin een 10-kernige processor. Alleen voor de echte echte die-hards.

De Core i7-6950X Extreme Edition, zo gaat deze extreme krachtige desktop-CPU heten. Vandaag werd hij onthuld tijdens Computex. 10-kernige processors waren er al eerder, maar tot noch toe niet te vinden in desktop-pcs. Dat is vandaag dus verleden tijd.

De nieuwe processor draait op 3GHz, met een boost speed tot 3,5. Er zit 25MB aan cache in, plus Intels nieuwe Turbo Boost 3.0 technologie. Voor het luttele bedrag van $1723 kan hij al van jou zijn – en dan heb je de rest van de computer nog niet eens binnen natuurlijk.

Leuk natuurlijk, een uber-processor. Maar welke prestaties levert het ding? En wie heeft er nu écht iets aan al deze power? Om met dat eerste te beginnen: volgens Intel is hij maar liefst twee keer zo snel als een quad-core i7 6700k, wanneer het aankomt op het renderen van 3D-afbeeldingen. Als het om video-editing gaat (in 4K), dan kun je 65% meer snelheid verwachten, en met gamen in 4K 25%. Hij is ook nog steeds 35% sneller met 3D-rendering en 25% met video-editing dan de Core i7-5960, het huidige paradepaardje. Als je geen hardcore video-editor bent of over een hardcore-portemonnee beschikt, dan zijn de chips waarschijnlijk niet voor jou. Ben je of heb je dat wel, dan liegen de prestaties er niet om.

Er zijn ook nog, ahem, budget-versies van de nieuwe chip beschikbaar. Die hebben zes of acht kernen en kosten respectievelijk $1089 en $617. Overklokken is uiteraard mogelijk op al deze chips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *