iOS 10 adoptiecijfers doen Android Nougat verbleken

Android vs iOS gebruikers
Het aandeel van Apple’s nieuwste besturingssysteem op iDevices is letterlijk tientallen keren groter.

iOS 10 is pas enkele maanden oud, maar de nieuwe software is nu al razend populair op de iPhones en iPads van gebruikers. Maar liefst 76 procent van alle iDevices beschikken inmiddels over de nieuwe versie van het besturingssysteem.

Mede door de ietwat opdringerige notificaties om je iOS-toestel te updaten, beschikken inmiddels veel mensen over de nieuwe software. Dat relatief veel mensen gebruikmaken van iOS 10 heeft er ook mee te maken dat heel veel populaire smartphones en tablets van Apple überhaupt de mogelijkheid hiervoor krijgen. Daar kunnen veel Android-gebruikers niet over meepraten.

De laatste distributiecijfers van Google uit begin december melden namelijk dat slechts 0,4 procent van alle Android-apparaten draaien op het nieuwe Android Nougat (7.0). Het is echter niet dat consumenten argwaan hebben tegen het nieuwe besturingssysteem: het probleem zit hem in de mogelijkheid om te kunnen updaten.

Veel gebruikers met een al dan niet high end-smartphone hebben namelijk nog geen óf zullen nooit de mogelijkheid krijgen om hun toestel bij te werken naar Android Nougat. De schuld afschuiven op Google is echter te makkelijk in de meest gevallen.

Google Pixel heeft 3 kleuren

Fabrikanten die gebruikmaken van Android-software zijn namelijk vrij om het besturingssysteem aan te passen naar hun eigen hand. Wanneer Google een update vrijgeeft, moeten bedrijven dan ook eerst aan de slag om deze aan te passen naar hun eigen Android-schil. In de praktijk zorgt dit ervoor dat de updates vaak blijven hangen, omdat bedrijven lang niet altijd de meerwaarde zien of moeite willen nemen om deze aan te passen voor (oudere) apparaten.

Wil je als Android-fanaat echter zo lang mogelijk up-to-date blijven op het gebied van software, dan is het aan te raden om een Nexus- of Pixel-toestel aan te schaffen. Deze modellen beschikken namelijk over een ‘schone’ Android-schil, waardoor Google haar producten als eerste kan voorzien van een update.

Nog geen reacties

  • @turbobrick: Heb je helemaal gelijk in turbobrick. Het blijft echter opvallend om te zien dat een degelijke ondersteuning van fabrikanten als Samsung, Sony, LG en dergelijken voor de nieuwste Android-software nog steeds te wensen over laat.

   Veel mensen met een verouderde Android-software weten echter niet dat ze belangrijke features missen door deze fragmentatie van Android. Mede door dit bericht willen we lezers en Android-gebruikers daar weer op attent maken. Ook geven we met de Nexus-tip een advies voor mensen die wel altijd up-to-date willen blijven.

   • @jastinissen: We missen wat ?

    De S7 heeft nog geen Nougat nu … Vertel mij eens wat ze missen op dit moment ?
    Iedere maand netjes security updates en zaken zoals splitscreen had Samsung al jaren .. Geen Nougat nodig.

    Noem eens concreet wat we nu echt missen.

    • @turbobrick: Het zijn veelal kleine features die niet aanwezig zijn. Picture-in-picture modus voor video’s, een vernieuwd interface en notificatiescherm, nieuwe animaties, meerdere accustanden en allerlei andere kleine aanpassingen.

     Deze veranderingen zijn niet per se een gemis. Het gaat meer om het feit dat je bij een hoogwaardig toestel zoals de Galaxy S7 mág verwachten dat je het nieuwste van het nieuwste in huis haalt op alle fronten, zelfs als dat een niet zo revolutionaire software-update inhoudt.

     Daarnaast noem je met de Galaxy S7 een high-end toestel dat verzekerd is van een Nougat-update. Er zijn echter genoeg midrange en high end-toestellen van nét 2 jaar oud die hoogstwaarschijnlijk geen update krijgen naar Android Nougat. Denk aan een Sony Xperia Z3 of LG G4.

     Op dat gebied blijven de betreffende fabrikanten ver achter op Apple, dat zelfs de iPhone 5 (meer dan 4 jaar oud) van iOS 10 voorziet. Alhoewel iOS niet volledig vergelijkbaar is met open source Android, blijft het verschil in ondersteuning aanzienlijk.

     • @jastinissen: Er blijven wel heel wat toestellen achter maar soms is dat ook beter.
      Er verandert veel qua hardware en modernere OS’en zijn ook steeds zwaarder.
      Ze claimen vaak van niet (project Butter) maar in de praktijk worden devices trager naarmate de nieuwste Os’en er in de loop der tijd op komen.

      Bij de Ipad en Iphone net zo hoor. Ja je kon IOS 9 op je Iphone 4 zetten .. Prachtig maar verder kon je er bijna niks meer mee.
      Ipad net zo, steeds trager met hogere versies.

      Op Android blijf je vaak alles wel kunnen draaien en kan je ook nog Custom roms draaien.
      Er zijn toestellen van 2012 die nu Nougat draaien dankzij custom ROMS.
      Bij Apple merk je dat nieuwe apps soms zelfs het nieuwste OS vereisen en daar ga je dan.

      Sure het kan idd beter en het was idd een bende in Android land door de enorme fragmentatie MAAR ik voorspel dat het wel beter wordt.

      Enne voor mijn S7 maakt het mij niks uit of ik Android N in december of pas in februari heb.
      Alles draait als een trein en wat animaties en andere icons geloof ik nu wel.
      Android is zo flexibel dat je middels launchers en icons packs er van alles van kan maken.

     • @turbobrick: Vergeet niet dat de iPhone 4 bij de release van iOS 9 maar liefst 5 jaar oud was. Verder snap ik je punten over Custom roms, maar deze klus klaren is niet voor iedereen weggelegd.

      Verder kan ik alleen maar hopen dat je voorspellingen omtrent de Android fragmentatie kloppen. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *