iOS 12 officieel: Apple richt zich op snelheid en veiligheid

iOS 12 gepresenteerd
Wederom stelt Apple de écht grote update uit, maar daar krijg je dan ook iets voor terug.

Het ging al een tijdje rond, maar ook iOS 12 is niet heel revolutionair te noemen. De ontwikkelaars bij Apple hebben met iOS 11 ook een redelijk summiere update uitgebracht, maar deze bleek verre van waterdicht te zijn. Met behulp van iOS 12 (codenaam Peace) moeten al deze pijnpunten voor eens en altijd aangepakt worden.

Snauwen naar en kopiëren van Android
Met iOS 12 richt Apple zich op stabiliteit en snelheid. Dat het menens is, blijkt wel uit de ondersteuning voor de inmiddels 4 jaar oude iPhone 5S, die nog zal draaien op de nieuwste softwarevariant. Op dit moment draait 81 procent van alle iOS-toestellen op iOS 11. Een vergelijking met Android werd ook gemaakt, waarbij Android Oreo mag rekenen op 6 procent. Wel kopieert Apple vervolgens doodleuk de manier van notificaties weergeven van groepen en apps…

Sneller op alle apparaten
Een andere verbetering is de snelheid van iOS 12. Zelfs oudere modellen moeten bijzonder veel baat hebben bij de update. Ook moet het systeem sneller worden en meer responsief wanneer er CPU-kracht nodig is.

iOS 11 adoptie

Nieuw bestandsformaat voor augmented reality
Hoewel de nieuwe features voor smartphones nogal karig te noemen zijn, zijn het vooral iPad gebruikers die echt weinig nieuws mogen verwachten. Zo krijgt augmented reality een speciaal bestandsformaat van Apple, genaamd USDZ. Ondersteunde bestanden kun je via AR verplaatsen naar de echte wereld.

Apple augmented reality

Adobe voorop
Met name Adobe ziet dit bestandsformaat helemaal zitten en ondersteunt de nieuwe mogelijkheden volledig. Alle bestanden van de Adobe Creative Cloud zijn via augmented reality te implementeren op iOS. Ook komt er een nieuwe app genaamd ‘Measure’, die via de camera bestanden herkent, kan meten en opslaan. Ook LEGO is helemaal fan en liet zien wat er allemaal mogelijk is.

iOS 12

Siri ‘Shortcuts’
Al met al niet heel veel bijzonders, maar het is goed om te zien dat de snelheid erop vooruitgaat. Ook Siri krijgt nog een kleine update met ‘Shortcuts’. Deze feature zorgt ervoor dat je veelgebruikte acties nog dichterbij zijn. Wanneer je bijvoorbeeld zegt dat je naar huis wil rijden, weet Siri waar je naartoe wilt, meldt hoe lang het gaat duren, en zal thuis doorgeven wat er moet veranderen qua temperatuur en dergelijken.

Apple CarPlay derden ondersteuning
Apple CarPlay ondersteunt al diverse apps van derden. Maar een mooie opsteker is dat iOS 12 ook qua navigatie apps van derden ondersteunt. Denk bijvoorbeeld aan Google Maps en Waze. Een handige functie voor iedereen die van alternatieven gebruikmaakt.

Siri iOS 12

Telefoongebruik remmen
Ook richt Apple zich op het hoge gehalte van FOM (Fear of Missing Out) onder de iPhone-gebruikers. Zo komt er een speciale modus voor iedereen die slaapt, waardoor je smartphone niet zal oplichten bij een notificatie bijvoorbeeld. Ook kan de niet storen-functie aan- en uitgezet worden op basis van de locatie waar je je bevindt.

Daarnaast controleert iOS 12 je smartphonegebruik, zodat je jezelf bijvoorbeeld een beperking kan opleggen qua gebruik van het toestel. Je krijgt dan een melding wanneer je (te) lang bezig bent met je social media, om maar iets te noemen. Een andere handige optie is dat ouders meer controle krijgen over de toestellen van hun kinderen. Zo zijn bepaalde apps te blokkeren voor of na een bepaald tijdstip of maar voor een bepaalde tijd beschikbaar.

Animoji

Memoji
Voor iedereen die Animoji leuk vindt, is er goed nieuws: niet alleen komen er meer poppetjes beschikbaar voor je, maar je kunt ook jezelf namaken dankzij Memoji. Je kunt jezelf tot in de puntjes namaken, of ervoor kiezen om een alter ego na te maken. Dankzij ‘Fun Effects’ voeg je speciale effecten toe aan je foto’s. Denk bijvoorbeeld aan thema’s of je eigen Memoji en Animoji.

Welkome vernieuwing voor FaceTime
Een andere nieuwe feature is er een waar gebruikers al jarenlang op zitten te wachten. Het is in FaceTime binnenkort eindelijk mogelijk om met maar liefst 32 mensen een groepsvideochat aan te gaan. Bellers aan het woord komen vanzelf naar voren en worden groter. Wil je iemand specifiek vergroten, dan tik je hier twee keer op.

FaceTime

Geen samensmelting van App Stores
Hoewel een naadloze integratie van de Mac App Store en iOS App Store uitblijft, komt er wel een betere samenwerking. Wil je bijvoorbeeld een presentatiebestand op macOS voorzien van een foto of document, dan kun je deze via een foto gemaakt met je iPhone meteen uploaden.

Specifieke iOS-applicaties worden op dit moment getest om te kijken of ze na kleine aanpassingen werken op macOS. Dit komt voor ontwikkelaars beschikbaar in 2019. De officiële versie van iOS 12 verschijnt ergens in de herfst van dit jaar. De bètaversies zullen zeer binnenkort te gebruiken zijn door ontwikkelaars.

7 reacties

 1. Tja, lekker vergelijken met percentages net als met kwartaalcijfers want daar hebben de mensen echt wat aan ……
  Ondertussen kan je met een 2 jaar oudere Android versie meer als met de nieuwste IOS.
  Simpele functies, wensen en wat customizen bestaat nog steeds niet anno 2018 en men is bezig met AR, een Apple politie op je device vwb gebruik en een assistent (Siri) die steenvast als slechtste uit de bus komt en inmiddels zelfs de grootste Apple fan is ermee gekapt om die te gebruiken.

  Ach, het is maar waar je prio’s liggen.

 2. “ondersteuning voor de inmiddels 4 jaar oude iPhone 5”

  Bij uitkomen ios 12 is deze 5 jaar uit … ios 13 komt uit wanneer de 5S zes jaar oud is.

  “Duurste” blijkt goedkoopste met 6 jaar ondersteuning zelfs al moet je om de 2 jaar een batterij vervangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *