iOS 7 is gejailbreakt, maar wat moet je er eigenlijk mee?

iOS 7 met Cydia
Tot en met iOS 6 kon je op je vingers natellen dat momenten na de release van een update de boel al open gebroken zou worden. Met iOS 7 heeft het wat langer geduurd, maar ook daar is nu eindelijk een jailbreak van.

Het team van evasi0n heeft er lang aan moeten sleutelen, maar het lijkt erop dat er nu eindelijk een stabiele jailbreak is van iOS 7. Het is een untethered versie, wat wil zeggen dat het veilig is om de telefoon te herstarten zonder dat deze opnieuw aan de computer gehangen hoeft te worden.

Wat is het eigenlijk?
Het is een term die je vaak hoort als mensen het over iDingetjes hebben. Als je een gejailbreakte iPhone hebt, betekent dat niets meer dan dat je toegang hebt tot een tweede App Store, namelijk Cydia. Vanuit daar kan je programma’s installeren die Apple niet officieel ondersteunt.

Maar wat moet ik er mee?
Precies wat bovenstaand staat; apps installeren die Apple niet heeft goedgekeurd voor z’n eigen App Store. Dit kan zijn omdat het programma in kwestie niet voldoet aan Apple’s regeltjes, bijvoorbeeld skins of andere modificaties aan de look van iOS. Maar ook staan veel emulatoren in Cydia, Apple is daar nooit zo happig op.

Dus je kan gratis spellen spelen?
Niet helemaal. Je moet Cydia niet zien als een torrent-site vol met gehackte serials en zo. Je kan het beter zien als een portaal naar andere programma’s waarmee je eventueel illegale apps zou kunnen draaien. Maar puur en alleen Cydia installeren geeft je daar nog geen toegang toe. Je moet dan ook andere bronnen (repositories) toevoegen die uit de donkerste grotten van het internet komen.

Klinkt gecompliceerd…
Repositories zoeken en installeren wel ja. Dan moet je toch de duistere kant van het internet op om die te vinden. Maar er is ook genoeg lol te beleven met apps in Cydia van de standaard bronnen. Denk hierbij aan skins en zo. Jailbreaken op zich is niet moeilijk, er staan goede instructies op de site van evasi0n.

Wat nou als ik de boel sloop?
Er is altijd een hele kleine kans dat je iDingetje er als gevolg van een jailbreak mee ophoudt. Apple levert officieel geen garantie meer als de software gewijzigd is, maar je kan natuurlijk altijd je toestel met iTunes terug naar fabrieksinstellingen zetten. Dan is het alsof er nooit wat gebeurd is.

Kunnen Android-toestellen dit niet al jaren?
Het is bij Android makkelijker om te ‘jailbreaken’. Een telefoon moet dan ge-root worden, waardoor je op een diep niveau toegang krijgt tot de software. Elke Android-telefoon kan dit, omdat het in weze ingebouwd zit. Zonder root zal de telefoon het niet doen, je moet er alleen zelf toegang toe krijgen. Bij iPhones is dit lastiger omdat het OS heel anders werkt. Hier gaat het meer om via een zijdeurtje Cydia erop te krijgen, en niet zozeer om op root-niveau toegang te krijgen.

Nog geen reacties

    • @sebasjuhh:
      Een emulator is eigenlijk een soort virtueel besturingssysteem waarmee je programma’s kan draaien die totaal niet voor het apparaat zijn gemaakt. Zo kan je bijvoorbeeld emulatoren downloaden voor de computer die het mogelijk maken om PS1,PS2, Xbox, N64 etc. spellen te spelen.

      Je computer, of mobiel ziet er dan precies uit als een playstation als je de emulator start, en dan kan je dus daadwerkelijk ook oude playstation 1 en 2 spelletjes spelen! ( of dit op je mobieltje kan weet ik niet overigens, moet je ff googlen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *