iOS 7 Jailbreak: Chinees bedrijf betaalde vermogen voor eigen app store

iOS 7 Jailbreak: Chinees bedrijf betaalde vermogen voor '
Drie maanden na de release van Apple’s besturingssysteem iOS7 was daar gisteren ineens totaal onverwacht de jailbreak van hackerscollectief Evasi0n. Er waren echter wat problemen met de Cydia app store, nu blijkt omdat er een Chinese partij zich voor veel geld heeft ingekocht en haar eigen downloadwinkel opdrong.

[Eerst meer weten over wat een jailbreak precies is? Klik!]

Tijdens de ontwikkeling van de jailbreak voor iOS 7 werd Evasi0n benaderd door de Chinese app store TaiG. Naar verluidt hebben ze een miljoen dollar gekregen om de Taig-software mee te sturen op iDevices die zijn ingesteld in het Chinees. De mogelijkheid om Cydia (een app storen die niet door Apple wordt ondersteund met apps waarvoor hetzelfde geldt) te installeren staat daar standaard uitgevinkt.

Screenshot: de Chinese Taig app store na jailbreak iOS7
Chinese Taig app store na jailbreak iOS7

Piraterij

Niet lang na de release bleek dat er in Taig illegale software was aangetroffen. Piraterij, iets dat de makers van Cydia altijd hebben voorkomen, omdat ze vinden dat ontwikkelaars van jailbreak apps een vergoeding moeten kunnen vragen voor hun apps. Nadat dit bekend werd besloot Evasi0n dat Taig niet langer standaard wordt geïnstalleerd op Chinees ingestelde iPhones. In een verklaring bieden ze hun excuses aan en geven ze uitleg:

“We are deeply sorry and embarrassed about the piracy that was seen today. All of us have spoken out vehemently against piracy in the past. We don’t believe it’s right for developers to not get paid for their work. In our agreement with Taig, we contractually bind them to not have piracy in their store. This was an extremely important precondition of working with them. “

Concurrentie

De maker van Cydia, Jay Freeman, had schijnbaar lucht gekregen van de deal tussen Evasi0n en Taig, waarop hij met een tegenaanbod kwam. Die onderhandelingen liepen uit op niets, waarna Evasi0n ernstige vermoedens had dat Jay Freeman zelf een jailbreak poogde uit te brengen met een andere Chinese partij. Daarom brachten ze gisteren in aller ijl hún jailbreak snel uit, terwijl deze nog niet was geoptimaliseerd voor Cydia. Ergo: niet alle Cydia-functies werken en jailbreak-sleutelaars hebben hun apps nog niet kunnen optimaliseren. Het is, op zijn zachtst gezegd, een zooitje in jailbreakland en wij wachten rustig af totdat er een versie komt zónder shibby Chinese software.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *