iOS 7 voor de iPhone, iPad & iPod

iOS 7 voor de iPhone
Apple heeft een nieuwe versie van het besturingssysteem iOS onthuld. “De grootste verandering aan iOS sinds introductie van de iPhone.”

Op de Worldwide Developers Conference in San Francisco zijn alle ogen gericht op het nieuwe iOS. Uiteraard begon Cook met wat algemene hallelujaverhalen over iOS. Inmiddels zijn er al 600 miljoen iDevices verkocht, en de Apple-baas tipte nog even fijntjes aan dat iApparaten 50 procent meer gebruikt worden dan machines met Android.

iOS 7

Smooth design

Het voorspelde dunnere lettertype, getiteld Helvetica Neue Ultra Light, en het plattere design zijn uitgekomen. Het is duidelijk; ontwerper Jony Ive heeft hier een knap staaltje designwerk afgeleverd. De standaard apps hebben allemaal nieuwe iconen gekregen, waarbij de nadruk niet langer op realistische materiaalsoorten (leer, hout, etc) ligt. Onderdelen zoals het toetsenbord zijn doorzichtig geworden.

3D

Het nieuwe besturingssysteem is niet alleen transparanter geworden met een glas-achtige interface, het kan ook een soort 3D-effect geven als het scherm onder een hoek wordt gedraaid.

Control Center

iOS 7 krijgt menu om belangrijke settings aan te passen. Deze wordt geopend door van onder naar boven te swipen. Dit in tegenstelling tot Android, waar het openen van dit menu een swipebeweging van boven naar onderen vereist.

iTunes Radio

In de muziek-app wordt iTunes Radio toegevoegd. De veelbesproken tegenhanger van Spotify en Google Play Music. Hierin kan worden gecheckt welke muziek populair is op Twitter, en radiostations die gebaseerd zijn op je muzikale voorkeuren. iTunes Radio komt beschikbaar voor Macs, iPhone, iPad, iPod en Apple TV. Het is gratis, en indien je abonnee bent van iTunes Match wordt er geen reclame afgespeeld.

Siri voor in je auto

De updates aan Siri omvatten ook een integratie voor het infotainmentsysteem in je auto. Welke modellen exact is nog niet bekend. In 2014 wordt dit uitgerold.

Meer hoogtepunten van iOS 7:

 • Siri heeft nu ook een mannelijke stem.
 • Apps wordenn voortaan automatisch geüpdatet.
 • Het lockscreen is vernieuwd.
 • Multitasking komt voor elke app beschikbaar.
 • In Siri kun je nu zoeken met Bing. (Nee, was het maar een grap.)
 • Ook is Wikipedia verder geïntegreerd in Siri.
 • Safari is voortaan fullscreen en synct wachtwoorden met iCloud.
 • iOS 7 krijgt AirDrop, om makkelijk bestanden te delen tussen Apple-apparaten.
 • iOS7 wordt dit najaar beschikbaar gesteld. Kosten: gratis.

Your move, Google.

[gv data=”O1MlZq7Bxv4″][/gv]

[lg_folder folder=”Apple/iOS_7/” count=”8″ cols=”4″ paging=”true”]

25 reacties

 1. “en de Apple-baas tipte nog even fijntjes aan dat iApparaten 50 procent meer gebruikt worden dan machines met Android”

  *kuch*marktaandeel*kuch*android*kuch*75%*kuch*

  • @MrSkyline: het gaat er niet om dat er méér Android apparaten zijn dan iOS apparaten. Het gaat erom dat mensen met een iOS apparaat dat apparaat méér gebruiken dan mensen met een Android apparaat.

   Op zich niet zo vreemd als je bedenkt hoeveel budget Android toestellen er zijn. Die mensen gebruiken hun telefoon vooral om te bellen/SMSen en doen geen ‘rare’ dingen ermee.

 2. @MrSkyline
  Idd, dat is omdat Android over veel meer goedkopere toestellen beschikt, en omdat de manier van bedienen veel omslachtiger is dan iOS. Daarom worden de Android toestellen minder gebruikt volgens mij…

  • @rune: Vind je? Ik vind namelijk dat de iPhone helemaal niet zo duur mag zijn in relevantie tot zijn hardware. Natuurlijk hoeft dat er niets mee te maken te hebben maar dat mensen Apple onderhand als bijna relegie en onaantastbaar zijn gaan zien is ziekelijk, dagen lang in een rij gaan staan om zo hard mogelijk genaaid te worden…(iPhone €800 oid bij launch?)

  • @rune: Omslachtigere bediening is een mening, ik heb een ipad, ik heb een iphone voor mijn werk en mijn persoonlijke toestel is er een met android. Ik ben van mening dat het onzinnig is dat ik iedere keer naar links boven in mijn scherm moet om terug in een menu te gaan. Ik ben rechts handig, zoals de meeste mensen, en met mijn iphone moet ik dus iedere keer mijn telefoon anders vast pakken om terug te gaan in een menu. Met mijn ipad is het al helemaal onlogisch omdat je die doorgaans laag vast hebt met 2 handen wanneer je het ding op schoot gebruikt. In het geval van een android apparaat zit die knop aan de onderkant, voor mij een logischere plek. Als ik naar mijn telefoonboek ga om een persoon te bellen wil ik de lijst met contacten zien, niet de persoon die ik als laatst heb gebeld. (die heb ik namelijk al gebeld) Ik moet eerst op terug klikken om de hele lijst te zien. (dat is links bovenaan het scherm, waardoor ik een 2e hand moet gebruiken of het toestel anders vast moet pakken. Als ik de naam weet van de persoon die ik wil bellen, wil ik de eerste 2 letters van de naam in toetsen en vervolgens de persoon aan tikken om te bellen omdat deze bovenaan is komen te staan in mijn lijst. (dat is handig als je 100+ zakelijke contacten in je telefoon hebt staan en iedere keer iemand anders moet bellen.) Hier voor moet ik eerst op het telefoon icoon drukken, dan op contacten, dan op terug, dan op zoeken, dan de naam in toetsen, dan de persoon aan klikken en dan op het nummer klikken. In het geval van mijn android toestel unlock ik deze direct naar de telefoon functie, typ een of 2 letters in op het keypad dat al zichtbaar is en tik de persoon aan die ik wil bellen, ik bel dan direct het primaire nummer van deze persoon. Dit zijn slechts een paar dingen waar ik mij helemaal kapot aan erger bij ios, en waar ik geen last van heb met mijn android toestel. Android omslachtig? Het is slechts een mening, en niet een die ik deel.

   • @MrSkyline: Nou ja, om een besturingssysteem daar op te laten staan vind ik vergezocht, maar het kan. Ik ben zelf rechtshandig maar heb mijn telefoon als basis met links vast. Ik snap het punt niet zo, heb hem even met rechts vastgehouden en ik kan er makkelijk bij (4S) en op de 5 gaat dat ook prima. Ik heb zelf vrij kleine handen en het gaat prima.

    Het zoeken van contacten kan via je spotlight (homebutton wanneer je op homescreen zit) en dan via daar zoeken. Vind het zelf wat vergezocht om hierop te vergelijken om dan een OS omslachtig te noemen. Er zijn wel omslachtigere dingen, wat dacht je van 3G, Bluetooth of wifi aan en uit zetten, het instellen van apps dat soms in de apps moet en soms in de settings menu. Foto’s en documenten die in externe apps gemaakt zijn moeten via itunes gesynced worden en naar je desktop gesleept worden. Vind ik wat mij betreft veel omslachtigere dingen dan het terugicoontje (in fact, ik ben het zo gewend dat ik op Android juist die knop mis). Ben zelf kritisch naar beide partijen, maar de door mij genoemde dingen vind ik veel ‘omslachtiger’ dan een back button.

 3. Da’s marketing he, je product “exclusief” maken. Ik heb het er voor over om wat geld uit te geven voor een product die altijd betrouwbaar en een besturingsyteem heeft dat constant update.

 4. Overigens totaal niet onder indruk. Weinig nieuws, paar kleurtjes, features die de concurrenten al een jaar+ hebben. bla bla if you ask me.

 5. Gadverdamme zeg, ziet er allemaal niet fraai uit. Meer van het zelfde maar dan plat en kleurtjes.

  Vooral dat menu wat je krijgt als je vanaf onder swipt is heel lelijk.

  Dat ze niet weten wat ze moeten wist ik al wel maar hier druipt het er toch wel vanaf. Jammer, had graag gezien dat het baanbrekend zou zijn.

 6. @Donstil:
  Helemaal mee eens. Why change a working concept and fuck it up?
  Het huidige design was oud, beetje out- ‘dated’, maar toch functioneel. De plaatjes van de apps vond ik mooi. Maar wat ik nu zie..

  Lelijkheid spat ervanaf.
  Het uiterlijk is een dikke kopie van android. En de apps zijn ook mooi gejat, zie bijvoorbeeld de weer aap ( Yahoo weer app)..

  Ik denk dat Steve jobs zich om zou draaien in zijn graf..

 7. Nee, ook niet mijn ding. Denk dat m’n volgende telefoon niet weer een iPhone wordt. Jammer het huidige is gewoon simpel en handig, en niet al te veel poespas. Ik ben van mening als je een hoop wil veranderen aan je homescreen dat je beter af bent met Android. En dat is dan ook de reden dat mijn telefoon een iPhone is en m’n tablet een Samsung Galaxy Tab 10.1.
  Ook apart vindt ik dat je iOS 7 wel kan downloaden op een iPhone 4, maar weer niet op een iPod Touch 4G, omdat de iPhone 4 al eerder niet meer leverbaar was dan de iPod.

 8. @bigcar: De huidige iOS weerapp is ook een samenwerking met Yahoo. Dus niks gejat. Yahoo werkt samen met Apple. Hun nieuwste aparte recente weerapp is gewoon een voorproefje.

 9. Paar goede features wat in Android al zat. En de rest.. Lelijk. Android kopie terwijl ze dat juist zo graag willen afkraken. Vorige 2 toestellen waren android, nu iphone 5 naar tevredenheid, maar de volgende wordt gewoon weer Android zo te zien.

 10. Heel grappig om te zien dat Google ooit Apple kopieerde na de launch van de Iphone en het begin van Android. Het moge duidelijk zijn dat inmiddels Apple degene is die achterloopt en nu Google aan het kopieren is. Apple zal altijd mooie producten blijven maken. Maar de magie is er wel een beetje vanaf sinds de dood van Steve Jobs….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *