iOS 9 is officieel, komt in najaar en dit is er nieuw

iOS 9: dit moet je weten
Naast een nieuwe versie van OS X presenteerde Apple ook iOS 9. Het mobiele besturingssysteem is vooral gericht op stabiliteit, maar bevat ook een aantal nieuwe features.

Siri
Met name spraakassistent Siri heeft een grote update gekregen. Het techbedrijf gaat de strijd aan met Google Now en heeft zijn spraakassistent proactiever gemaakt. Je kunt bijvoorbeeld vragen om alle foto’s uit Italië op te zoeken, waarna er een mooi overzicht wordt getoond. Hetzelfde kan met foto’s van bepaalde personen.

Als gebruikers gebeld worden door een onbekend nummer, dan wordt het telefoonnummer automatisch opgezocht en als er een naam bekend is, wordt deze direct weergegeven.

Apple Maps
Naast de data over alle wegen/routes krijgt Apple Maps ook de beschikking over locaties en routes voor het Openbaar Vervoer (OV).

Apple News
Daarnaast komt er een geheel nieuwe applicatie in iOS 9: News. Deze app verzamelt nieuwsartikelen vanuit de hele wereld en houdt ook jouw nieuwsvoorkeur in de gaten. Als je veel over sport leest, zal de applicatie automatisch meer van dit soort artikelen laten zien. Wanneer News naar Nederland komt is nog niet bekend. De applicatie komt eerst beschikbaar in de VS, Verenigd Koninkrijk en Australië. Het idee van deze app doet natuurlijk erg denken aan Flipboard, maar dan beter geintegreerd.

Overig
iPad-gebruikers kunnen eindelijk multitasken in iOS 9. Het is nu mogelijk om meerdere schermen naast elkaar te gebruiken. De verschillende applicaties kunnen tegelijkertijd worden gebruikt en zijn dus niet afhankelijk van elkaar. Dit geldt ook voor video’s: deze worden kleiner getoond in de hoek van het scherm.

Daarnaast worden sommige apps voorzien van een andere naam, zo wordt de Passbook-app bijvoorbeeld omgedoopt tot Wallet. Wanneer Apple Pay naar Nederland komt, is nog de vraag, maar het Verenigd Koninkrijk kan in ieder geval vanaf juli gebruik maken van de betaaldienst.

De publieke beta van het nieuwe besturingsysteem is vanaf juli te gebruiken. De definitieve versie zal in de herfst beschikbaar zijn.

[lg_folder folder=”Apple/iOS_9/” count=”8″ cols=”4″ paging=”true”]

Nog geen reacties

   • @rdamnn: Volgens mij kwamen de eerste 720p-Androidtelefoons eind 2011 (HTC Vigor, LG Optimus LTE), terwijl Apple zomer 2010 al de iPhone 4 met Retina-scherm introduceerde. Sure, geen 720p, maar wel een innovatie op het gebied van hoge ppi-schermen.

    Om die eindeloze discussie maar weer aan te zwengelen… Of niet natuurlijk. Elk merk heeft wel een innovatie op haar naam staan en zodra die echt innovatief blijkt, komt de rest er ook wel mee. Zo gaat dat in elk marktsegment.

    • @dizono: Precies, 720p is toch ook alleen maar leuk als je een specs hoer bent? Ik heb een 1080p scherm in mijn plus maar geef geen fuck, het moet werken en dat is het belangrijkste. Nou net dat zit bij iOS goed en bij “die andere” is dat helemaal niet zo gebruikelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *