iOS of Android beu? Zet dan Ubuntu op je smartphone

Ubuntu Touch op verschillende toestellen
Ubuntu is al jaren een toevlucht voor degene die het helemaal zat zijn met het overheersende Microsoft, of de arrogantie en hooghartigheid van Apple. En nu kan je ook Canonical’s meest nieuwe OS draaien op je smartphone of tablet.

Zo heel langzaamaan is de smartphone-markt zich aan het scheiden in verschillende kampen. Het kopen van een telefoontje gaat er niet meer zo zeer om of je het ding mooi vindt of dat deze lekker in de hand ligt; het gaat om het besturingssysteem en bij welk kamp je trouw zweert. En in dat strijdveld is nu een nieuwe speler; Canonical met Ubuntu Touch.

Het is nog niet helemaal opgepoetst. Zo heb je nog geen app store voor Ubuntu Touch, en de applicaties van Facebook en Gmail zijn simpelweg links naar hun webversie, maar de basics zijn er. Er is een telefoon-app aanwezig, een web-browser, camera en een contactenlijst. Als je echt gemotiveerd bent zou je deze kunnen draaien op je dagelijkse toestel, maar je komt al snel de wegwerkzaamheden en beperkingen tegen.

Toch biedt dit hoop. Het is op dezelfde leest geschoeid als de desktop-versie, dus in theorie is er een enorme hoeveelheid software voor te krijgen. In hoeverre deze programma’s overweg kunnen met een touchscreen valt te bezien, maar het poorten zou een stuk gemakkelijker moeten zijn dan bijvoorbeeld van Windows 8.1 naar Windows Phone.

Wil je het ook hebben? Hou er rekening mee dat het nog heel erg in ontwikkeling is en maar op een beperkt aantal telefoons werkt. Lees HIER verder over hoe je het moet installeren.

[gv data=”Q566IGyVB0o”][/gv]

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *