iOS ontwikkelaars eisen betere behandeling van Apple

App-scherm in iOS
De nieuw opgerichte vakbond is uiterst kritisch op het beleid van Apple.

Het is Apple niet vreemd om te doen aan schaamteloze zelfpromotie. Niets mis mee natuurlijk, want het bedrijf moet immers overleven in enkele zwaar concurrerende markten. Zo ook op het gebied van applicaties. Het bedrijf vertelt graag hoeveel dollars wel niet uitgekeerd worden aan ontwikkelaars, maar de bedragen vertellen lang niet het volledige verhaal.

Een groep van 35 iOS-ontwikkelaars stellen namelijk dat het grootste deel daarvan niet terechtkomt bij de grote groep aan kleine ontwikkelaars. In plaats daarvan is er volgens hen sprake van een soort ‘kartel’, want enkel grote game-uitgevers lijken écht hun brood te kunnen verdienen met haar commerciële titels in de App Store.

De boze ontwikkelaars hebben vandaar een eigen vakbond opgericht, genaamd de Developers Union. In een open brief aan Apple hebben ze een eisenpakket neergelegd aan het miljardenbedrijf. Zo moeten er meer mogelijkheden komen voor gratis trials van apps (dus niet alleen grote organisaties als HBO) én willen ze meer geld uitgekeerd zien aan ontwikkelaars van spellen in de App Store.

De Developers Union moet onder leiding van Jake Schumacher, Roger Odgen, Lohen Morris en Brent Simmons uitmonden in een vakbond met stemrecht, onderhandelingen voeren namens de leden en alles wat daarbij nog meer komt kijken. De oprichters hopen op 20.000 leden te zitten in begin juni, vlak voordat WWDC 2018 begint. Lid worden is immers gratis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *