iPhone 11: Apple gaat de strijd weer aan over reparaties

Auteur: , 2 Reacties
iphone-reparatie-iphone-11

Telecomreus uit Cupertina blijft rechten klanten beperken.

Apple heeft al jaren discussie met haar gebruikers over het repareren van kapotte iPhones. Hoewel Apple haar klanten te dom inschat om zelf reparaties uit te (laten) voeren lijkt het veel meer een ordinaire centenkwestie. Deze leek achter de rug toen Apple bekend maakte dat zij reparaties door derden toe gaat staan, maar met de iPhone 11 begint men weer van voor af aan.

In een zogenaamde ‘support note‘ aan gebruikers legt Apple op de inmiddels bekende infantiele manier uit dat er problemen met het scherm kunnen ontstaan als een scherm vervangen wordt door een onofficieel scherm. Nu ben ik geen iPhone-technicus, maar de kans dat een reparateur een niet-passend scherm in de iPhone zet lijkt me toch niet al te groot. Daarnaast worden er veel technische problemen genoemd die op zouden kunnen treden, bijvoorbeeld na een update van iOS.

Nog lachwekkender is het argument dat een niet-gecertificeerd reparateur losse onderdelen, zoals schroeven in de smartphone achter zou laten. Uiteraard beschermt Apple haar klanten, die klaarblijkelijk wel slim genoeg zijn om een smartphone van zo’n € 1.000,- af te rekenen, maar volgens hetzelfde Apple niet kunnen kiezen hoe ze hun smartphone fatsoenlijk laten repareren.

Er komt weer een ‘fijne’ melding in beeld zoals onderstaande.

apple-blijft-reparaties-bemoeilijken

Nu werd dit eerder al met weerzin ontvangen toen men dat met de batterijen van de van de iPhone X deed, maar daar heeft men klaarblijkelijk maling aan. De melding blijft maar liefst 4 dagen zichtbaar in het vergrendelingsscherm en 15 dagen in de instellingen. Daarna blijft in het menu ‘over deze iPhone’ permanent de volgende melding staan: “unable to verify this iPhone has a genuine Apple display”. Dit is uiteraard niet bevorderlijk voor restwaarde bij verkoop.

Natuurlijk zou zo’n beleid niet compleet zijn zonder wat dreigementen, klanten zijn immers maar klanten. Je raadt het al… Als Apple vermoedt dat eventuele schade of slecht functioneren van de iPhone verband houdt met een onecht scherm of vervanging door de verkeerde partij vervalt de garantie. Dat is nogal snel, want volgens deze specialisten is een schermprobleem zelfs de oorzaak van een falende batterij en daar weet men in Cupertino wel wat van. Positief gezien kunnen we stellen dat Apple mild is naar haar klanten. In het verleden blokkeerde men namelijk zonder schaamte jouw eigendom als iPhone-bezitter.

Wellicht is het een idee als Apple stopt met ‘klantje pesten’ en weer eens een business-model ontwikkelt dat gebaseerd is op innovatie en revolutionaire vindingen zoals men begon in plaats van het uitwringen van betalende klanten.2 reacties

Het gaat niet over een niet passend scherm zoals je schrijft, maar over niet origineel scherm.
Bij nagenoeg elke reparatiewinkel kun je kiezen tussen een OEM scherm of een imitatie scherm (sommige bieden zelfs 3 soorten aan), waarbij de prijzen zomaar 50-100% hoger zijn voor het OEM scherm.
Naast de door Apple aangehaalde problemen (die ze mogelijk dus ook echt hebben zien langs komen), zijn er nog wel andere redenen waarom dit goed is.
Veel mensen zullen hun kapotte scherm nog even snel vervangen voordat ze hem verkopen, dan is het voor de koper best goede informatie om te hebben.
Het zou Apple sieren om hun reparatie prijzen iets meer markconform te maken (al snap ik heel goed dat ze nooit op het niveau kunnen/willen zitten van de gemiddelde reparatieboer).
@av_diver: dank voor je commentaar. Ik had het voor ik het niet passende scherm benoemde ook over het onofficiële scherm. Een van de redenen die Apple daarvoor noemt is dat men een niet passend scherm zou kunnen krijgen en dat lijkt me toch wat te vreemd. Bovendien heb ik zo maar het vermoeden dat als je 1.000 euro neerlegt voor een smartphone je er vervolgens geen scherm van een kwartje op laat zetten. Het grote probleem is naar mijn idee dat Apple a. Veel strenger is dan andere fabrikanten en b. veel duurder in reparaties.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).