iPhone 6: Steve Jobs had ons er nog zo voor gewaarschuwd!

Steve Jobs en de iPhone 6
Veel iPhone bezitters zouden blind hun volgende iPhone bestellen, want een opvolger kan immers alleen maar beter zijn, maar is dat ook zo?

Apple kamp

Sinds de iPhone 4 zit ik in het kamp van Apple. Het fijne aan de iPhone vind ik dat heel veel zaken (en daarbij vermijd ik bewust het woord “alles”) lekker intuïtief werkt en precies zoals je verwacht. Wanneer ik mijn oma van 85 jaar een smartphone cadeau moet doen, zou ik eerder voor een iPhone kiezen dan voor een Android toestel, zonder overigens de moeite te nemen om dit verder objectief te onderbouwen.

Van de iPhone 4 ben ik overgestapt naar de 5 en van de 5 onlangs naar de iPhone 6. De tussentijdse S-modellen heb ik aan mij voorbij laten gaan, want ik ben een liefhebber van de iPhone, maar geen hardcore fanboy die bij de introductie van ieder nieuw model uren op een klapstoeltje voor de Apple Store bivakkeert. Althans, niet vrijwillig.

Steve Jobs wilde geen grotere iPhones

Steve Jobs zag niets in grotere iPhones. “No one is going to buy a big phone”, zijn de inmiddels legendarische woorden die hij stellig uitsprak tijdens een interview in 2010. Toch werd in de aanloop naar de iPhone 6 al snel duidelijk dat de iPhone qua formaat opnieuw zou groeien. Er moest tegengewicht geboden worden aan de talloze grotere Android toestellen. Verder was ook te verwachten dat de processor weer sneller zou worden en dat de camera weer iets verbeterd zou zijn. En zo geschiedde.

Geen ruimte voor kritiek

Wanneer je net 800 euro hebt afgetikt voor een telefoon (ik koop ze altijd los) dan is het wat lastig aan jezelf te verkopen dat je nieuwe aanwinst toch ook minpunten kent. Laat staan dat je staat te springen om dit openlijk toe te geven. Cognitieve dissonantie noemt men dat, want de iPhone 6 is helaas niet alleen maar feest.

Nadelen van de vormgeving

Over smaak valt te twisten, maar de vormgeving van de 6 vind ik ontzettend fraai. Het is een dun en gelikt toestel en het grotere scherm is prettig in gebruik. En toch ervaar ik nu waar Steve ons voor gewaarschuwd heeft. Veelal heb ik mijn iPhone in één hand en dan is de bediening ondanks mijn grote handen een stuk minder prettig dan ik gewend was met mijn compactere iPhone 5. Het foefje dat Apple bedacht heeft om het scherm tijdelijk naar beneden te scrollen door de homebutton 2x zachtjes aan te tikken werkt op zich wel, maar het blijft een extra handeling.

Verder is het toestel door zijn dunne vorm en afgeronde hoeken erg glad. Ik heb al een aantal malen meegemaakt dat ik ‘m bijna uit mijn handen liet vallen en dat wil je echt niet met toestel van een klein fortuin. Tegelijkertijd wil ik ‘m ook niet verstoppen in een case of bumper.

Toch liever de iPhone 5S?

Verder heb ik eigenlijk weinig aan te merken en ben ik overall best tevreden met mijn upgrade van de iPhone 5 naar de 6 en dan met name vanwege de snelheid, de veel betere camera (die overigens in de 5S al een stuk beter was dan in de 5) en Touch ID.

Een ander verhaal was het voor een collega van mij. Hij kocht ook een iPhone 6 en schoof zijn 5S door naar zijn vrouw. Echter al na een week heeft hij toch weer geruild met zijn vrouw omdat hij niet kon wennen aan de voor hem te grote iPhone 6. Verlengen van zijn duim was helaas geen optie.

De toekomst

Het is begrijpelijk dat Apple er nu niet voor gekozen heeft om ook een 4 inch model van de iPhone 6 te introduceren. Deze zou simpelweg niet op een logische manier te positioneren zijn tussen de 4 inch grote iPhone 5C/5S en de 4,7 inch iPhone 6. Bovendien is de iPhone 5S nog behoorlijk bij de tijd. Je kunt nog prima voor de 5S kiezen wanneer de 6 naar je smaak te groot is.

Wie echter over een jaar aan een nieuwe iPhone toe is en de 6 te groot vindt, kan dan alleen maar kiezen voor een twee jaar oude 5S. Het is dus te hopen dat Apple volgend jaar alsnog een 4 inch model introduceert. We gaan het allemaal meemaken. Vooralsnog legt de iPhone 6 Apple geen windeieren, want hij is ook de komende tijd niet aan te slepen.

Nog geen reacties

 1. Steve had nou een maal niet altijd gelijk en de manier waarop de iPhone 6 verkoopt (Heel goed) bewijst dit aleen maar. Ik verwacht persoonlijk dat “wachten” op een 4″ iPhone 6 te vergeefs is. Die gaat er niet meer komen.

  Ik heb de 6+ sinds de Duitse release en wil nooit meer kleiner, fantastisch ding het enige nadeel is ook in mijn ogen de gladde achterkant.

 2. Je noemt precies alle punten die ik ook benoem wanneer mensen mij vragen waarom ik een iPhone6 heb! (ja ik ben ook over mijn cognitieve dissonantie heen:p)

  Ik begin nu ook te merken dat die afgeronde hoeken ervoor zorgen dat ik ab-so-luut niet met handschoenen de telefoon fietsend kan gebruiken.. 🙁

 3. @Dennis: Ik ga er vanuit dat je dan de gewone iPhone 6 hebt, en niet de Plus? En dus ook die collega van je? Zoja, als je de gewone 6 al groot vindt, dan is die Plus waarschijnlijk kolossaal voor je.

  Ikzelf heb een Oneplus One, en een kameraad van me heeft die iPhone 6 plus. Heb ze qua grootte eens vergeleken, en ik dacht dat mijn mobiel al groot was, maar de zijne is nog een stukje groter !

  Ook, het is niet omdat Jobs zei dat niemand grote smartphones moest hebben, dat hij daarom gelijk heeft. Het beste paard struikelt wel eens, en tijden veranderen nu eenmaal, of het nu komt door opgedrongen marketing, of door de evolutie van de technologie in het algemeen.

  Ook zou die iPhone in mijn ogen best een stuk compacter kunnen. Hieronder heb je een link waar je de iPhone 5S, iPhone 6, LG G3 en iPhone 6 Plus naast elkaar ziet liggen. Hou zeker in gedachten dat het scherm van de G3 exact even groot is, als die van de iPhone 6 Plus:

  http://s3.amazonaws.com/digitaltrends-uploads-prod/2014/09/IMG_0598.jpg

  Er rijst dan natuurlijk één probleem, waar men nu al mee te kampen heeft. De positie van de Touch Id knop. Als men het toestel even groot zou maken als bv een LG G3, moet men die Toch Id knop wel erg ver naar onder plaatsen, als er al plaats voor over blijft. Ook zijn er nu al klachten van mensen, die vinden dat de plaatsing van de knop niet heel ergonomisch is, omdat het toestel gegroeid is ongetwijfeld.

  Een meer ergonomische oplossing zou dan zijn, dat men zoals bij LG of Huawei, de knop achterop plaatst, maar dat is zeker voor Apple, een heel radicale verandering in design en in filosofie… Wie weet zien we in de toekomst wel mobielen, met een vingerafdrukscanner geïntegreerd in het scherm, maar zover zijn we nog niet.

  • @SimonMc: Een ander aspect dat je niet benoemd is dat de iPhone erg dun is. Je hebt nu eenmaal ruimte nodig voor de “ingewanden” van de telefoon waarbij naast de chips en printplaatjes, de accu veruit de meeste ruimte inneemt. Ik vraag me af op Apple het toestel even dun kan houden wanneer de behuizing krimpt zonder dat het scherm kleiner wordt en zonder een compromis te doen in de specificaties.

 4. Hoewel veel (maar lang niet alles) intuïtief werkt, mis ik af en toe wel de vrijheid en mogelijkheden die android bied qua instellingen.

  Ik heb zeer bewust gekozen voor de kleinere 5s aangezien een note 2 veels te onhandig was in het dagelijks gebruik. Thuis kon ik er wel lekker wat youtube op kijken, maar daar heb ik ook gewoon een pc voor.

  Een 5s is gewoon en smartphone die degelijk aanvoelt en prettig in gebruik is (ook met 1 hand). Het is dat de sony xperia z3 compact nog niet uit was, anders was de keuze een stuk moeilijker geweest.

 5. Dat van de gladheid kan ik begrijpen, heeft mn HTC ook maar das een kwestie van een minimalistisch hoesje eromheen van rubber. Tja verder snap ik dat je het moeilijk vindt om minpunten op te sommen, wil ik best voor je doen.. 😉

 6. Welkom op het blog van Dennis. Vandaag deelt hij zijn ervaringen met zijn iphone.

  Ohnee we zijn op apparata.nl waar normaal gesproken nuttige en objectieve informatie hoort te staan volgens mij.

 7. Ik hoor wel meer mensen die de nieuwe Iphone te groot vinden. Het is voor mij de reden dat ik van android (nieuwe toestellen alleen nog maar grote schermen) naar apple (toen nog de 4s)ben overgestapt. En nu heb ik de 5s nog gehaald voor de 6 uitkwam, want aan dat grote scherm heb ik geen behoefte.
  Het is ook niet logisch, Je hebt een ipad van 7.9 inch, dan een van 9,7 inch, dan een macbook van 13inch en dan nog een dekstop met 20 inch. Waarom zou ik daar nog een 5 inch toestel bij willen hebben? Dan pak ik toch de ipad met echt een significant groter scherm…

 8. Je bent nog een klein minpuntje vergeten te noemen, namelijk dat deze telefoon van een kleine 1000 euro, BUIGT in je broekzak terwijl een Chinese budget telefoon van een paar honderd euro dit niet doet! Of gaan we doen of dit niet meer gebeurd is? Mag dit niet gezegd worden?

  De iPhone is qua specs amper beter dan een LG die de helft kosten, maar vroegen kreeg je dan het tegen argument dat die direct stuk zou zijn als hij op de grond valt ect.

  Van de standaard smartphones is de iPhone ruimschoots de duurste, maar niet het model met de beste specs, maar dan mag je toch verwachten dat hij op zijn minst stevig gebouwd is?

  Of zeg ik nu iets heel raars?

  • @mazdarx8: een mooie metalen telefoon is nou eenmaal iets minder flexibel dan een plastic ding. verder, gezien het feit dat hij 7 mm dik is, waar hooguit 1mm aan aluminium van overblijft, is het best logisch dat de behuizing kan buigen, de vloeigrens van 1mm aluminium is nou eenmaal niet zo hoog als koolstofgelegeerd staal, het materiaal dat je nodig zou hebben als je ervoor wil zorgen dat het absoluut niet buigt, maar dat word dan een telefoon die een stuk zwaarden (en duurder, want moeilijker te maken) is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *